Neki is ki kell engednie a fáradt gőzt! – 6 tipp gyermekeseknek a borongós tél végi napokra

Amikor a napokban leesett pár milliméter hó, a gyermekeimmel késő estig kint szánkóztunk az utcán, hógolyóztunk, míg ők boldogan és kipirulva építették a századik hóembert. Még az sem számított, hogy olvad, hogy vizes a kesztyű és lassan kilátszik a fű és már csak az én húzóerőm miatt csúszik a szánkó. Aznap este nem volt gond az altatással.

Jó lenne, ha mindig ilyen nagy lelkesedéssel vetnék bele magukat a gyerekek a „levegőztetésbe”, hiszen a szabad levegőn eltöltött idő télen-nyáron kincs, csakhogy rossz időben mindezt nehezebb megvalósítani, ráadásul még mindig korán sötétedik. Szakértőnket, Galla Krisztina családtrénert, Családi életre nevelés (CSÉN) tanácsadót arról kérdeztük, hogy milyen taktikát ajánl kisgyermekes szülőknek a hosszú, szürke februárra, miközben a sokszor szeszélyes és szomorú időjárás kevés kültéri programot, fellélegzési lehetőséget kínál?

Íme, szakértőnk 6 tippje, hogyan tudjuk a gyermekek vitalitását megőrizni tél végén
Széllel szemben

Szuper meleg, vízálló ruha és cipő az egész családnak – a gyereknek mindenképpen olyan, amit nem sajnálunk, ha sáros, piszkos lesz. Ezekkel felszerelkezve irány a szabad levegő! Természetesen, ha ítéletidő van, akkor nem, de egyébként borús, hideg időben is nagyszerűeket lehet kirándulni, hétköznapokon sétálni az oviból, iskolából hazafelé. Ezek az alkalmak kiváló lehetőséget biztosítanak a játékos tanulásra, a természettel való ismerkedésre és nem utolsó sorban a jó kis beszélgetésekre. Én ezért azt javaslom, hogy ha csak lehet, kerüljük, hogy biciklivel, rollerrel, stb. induljunk útnak. Ha jobban belegondolunk és van olyan szerencsénk, hogy a csemeténk nem unja meg negyedóra után a járgányát és cipelteti velünk az út hátralévő részén, akkor se vagyunk igazán együtt. Mert vagy loholunk a száguldó kicsi után, vagy folyamatosan irányítjuk, kiabálunk utána, hogy éppen mit csináljon és mit ne. Persze ez nem azt jelenti, hogy soha nem lehet bicózni menni, csak mérlegeljünk, mielőtt elindulunk…

Egy arborétumban nem lehet unatkozni

Érdemes számba venni az arborétumokat, nagyobb parkokat, mert ezekben többnyire vannak olyan sétautak, amelyek még egy-egy nagyobb eső után is abszolút járhatók és „babakocsibarátok”, ha kistestvér is van.

Vízi programok télen

Egy-egy aquaparkos, uszodás program is beiktatható a vállalkozóbb szelleműek számára. Ezek nem túl pénztárcabarát programok, de amellett, hogy a itt kisebbek is levezetik mozgásigényüket , a család többi tagjának is jó lehetőséget adnak a mozgásra és a kikapcsolódásra egyaránt.

Szórakozás az otthon melegében

Otthon is lehet mozgásos játékokat játszani, ezekhez az interneten és különféle kiadványokban is rengeteg ötletet lehet találni. Előnyük, hogy rossz időben is jó szórakozást jelentenek amellett, hogy még fejlesztő feladatoknak is betudhatók. Hátrányuk viszont, hogy a szülőktől bizony előzetes felkészülést igényel.

Művészetre fel!

Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy ezek a barátságtalanabb időjárású napok a különféle zárt téri programokkal (a színháztól kezdve a múzeumokon át a különféle kreatív foglalkozásokig) színesíthetők, amik ugyan a mozgásigény kiélésre nem alkalmasak, de az érzelmi intelligencia, viselkedéskultúra, kommunikáció fejlesztéséhez elengedhetetlenek. Ráadásul a vitalitás, a jóllét (well-being), nem csak fizikai, hanem a szellemi, az érzelmi állapotunk jóllétéről is szól! Ehhez pedig a művészetek segítenek hozzá minket.

Egy délután a játszóházban sem ördögtől való!

Végül a klasszikus értelemben vett játszóházakról se feledkezzünk meg – melyek számomra a felhőtlen tombolás színterei. Erre is szükségük van a gyerekeinknek; nem lehet mindig csöndesen, fegyelmezetten, „jógyereknek” lenni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a játszóház szabályaihoz nem kell alkalmazkodni és lehet őrjöngeni, DE itt a keretek (mit szabad és mit nem; mire kell figyelnie, hova lehet menni, hova nem, illetve mi lesz annak a következménye, ha ezeket nem tartja be) előzetes megbeszélése után engedjük szabadjára a gyermekünket! Neki is ki kell engedni a fáradt gőzt!

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre