Kitüntették Bús Balázst Boldog Jerzy Popieluszko emlékezetének ápolásáért

Boldog Jerzy Popieluszko, a lengyel Szolidaritás mozgalom mártírpapja emlékezetének ápolásáért kitüntették Varsóban Bús Balázst, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét, Óbuda korábbi polgármesterét.

Bús Balázs az óbudai Kövi Szűz Mária-templom melletti Boldog Jerzy Popieluszko emlékpark létrehozásának kezdeményezéséért, valamint a helyi Popieluszko-kultusz építéséért kapta meg díjat – közölte az MTI-vel a varsói magyar nagykövetség.

A varsói Zoliborz negyedben működő Kosztka Szent Szaniszló-templomban bemutatott esti szentmisét követő díjátadó ünnepségen részt vett Grazyna Siemion, Popieluszko atya unokahúga. Jelen volt a díjat adományozó Jerzy Popieluszko Országos Emlékbizottság több tagja is, köztük Ryszard Walczak, a testület elnöke.

A kitüntetés elnevezése – „Győzd le a rosszat a jóval!” – arra az újszövetségi idézetre utal, amely a vértanú pap életmottójává vált. A díjat az emlékbizottság azoknak adományozza, akik Popieluszko atya emlékezetét népszerűsítik, illetve részt vettek az antikommunista ellenállásban, és védik a keresztény értékeket.

Az 1998-ban alapított díj első kitüntetettje Marianna Popieluszko, a mártírpap édesanyja lett, valamint Józef Glemp bíboros, lengyel prímás. Az eddig több mint 150 díjazott között volt 2012-ben Jaroslaw Kaczynski, az akkor ellenzékben lévő, ma a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke is.

Boldog Jerzy Popieluszko 1947. szeptember 14-én született. Papként 1980-tól szoros kapcsolatban állt a Szolidaritás mozgalommal, a hadiállapot 1981-es kihirdetése után nagy tömegeket vonzó, úgynevezett hazafias miséket tartott a zoliborzi templomban.

1984. október 19-én a kommunista titkosszolgálat a 37 éves lelkészt elrabolta és meggyilkolta. 2010. június 6-án avatták boldoggá, a szentté avatási pere is folyamatban van.

A Kosztka Szent Szaniszló-templom kertjében található sírja zarándokhellyé vált, amelyhez varsói útjai során Orbán Viktor miniszterelnök, George Bush amerikai elnök, Margaret Thatcher brit kormányfő és Václav Havel cseh elnök is ellátogatott. A templomban 2018-ban avatták fel Popieluszko atya magyar és lengyel felirattal ellátott emléktábláját.

(MTI)

A címlapképen Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke látható a Petőfi Sándor-emlékévről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2021. június 1-jén. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre