Bese Gergő atya: Medugorje a találkozások helye

Pénteken kaptam meg Földi-Kovács Andreától azt a videót, melyen egy győri lány, Júlia tanúságtételét hallhatjuk. 2022 nyarán fiatalok egy autóbusszal elzarándokoltak Medugorjéba, hogy részt vegyenek a 33. Mladifesten, Ifjúsági Fesztiválon.

Andrea és csapata olyan témáról forgatott, mely lenyűgöz és egyúttal számos kérdést is felvet a néző számára. Vannak még ma is Mária jelenések? Mit jelent a Napba öltözött asszony képe a 21. században? Miért pont 4 magyar fiatal láthatta ezt a csodát? Milyen hely Medugorje? Lehetne folytatni a kérdések özönével a sort, de a lényeg az, hogy 4 nap leforgása alatt több, mint 160.000 megtekintést mondhat magáénak a videó. Csak összehasonlítás képpen, a Forráspont 2022-es ifjúsági eseményén elhangzott László Attila tanúságtételét 4 hónap alatt 12.000 néző tekintette meg.

A számok is mutatják, hogy a videó nagyot robbant a hazai felhasználók között. Nyitottság és érdeklődés mutatkozik a témával kapcsolatban. Kár, hogy a „mértékadónak” titulált katolikus, keresztény oldalak nem foglalkoznak vele. Biztos vagyok abban, ha egy külföldi beszámoló lenne, már szemlézték volna a történéseket. De hát merjünk kicsik lenni…..

De milyen hely Medugorje? Miért kelnek útra évente több millióan, hogy a hegyek között megbújó városba érkezzenek? A válasz egyszerű: Medugorje a találkozások helye. Találkozni Istennel, találkozni Máriával, találkozni önmagammal. 1981 óta megszámlálhatatlan alkalommal történtek ima meghallgatások, csodák a bosznia – hercegovinai szent helyen. Az oda érkező kételkedő, kereső, biztosan nem tér haza üres szívvel, mert ott különleges módon találkozik a föld és az ég. A csend, a liturgiák, a gyóntatószékeknél kígyózó sorok azt mutatják, hogy Isten különleges szeretetével öleli át a kicsi horvát városkát és az oda érkezőket.

2001-ben jártam először ott, mint középiskolás diák. Medugorje rajta szerepelt a bakancslistámon, de a legfontosabb helyek meglátogatásán túl, nem adott semmit. Éretlen voltam Medugorjéhoz. Nem álltam még készen arra, hogy felismerjem mit rejt az életemben az Isten által kiválasztott hely. 2008-ban azonban már szíven talált. Meghatározó lett későbbi hivatásom megtalálásában az akkori Mladifest. Úgy érzem, hogy kimondott igenem a papi hivatásra innen forrásozik. Azóta minden esztendőben elzarándokolok a béke oázisába és igyekszem minél több embert, – ha lehet fiatalokat is – eljuttatni oda, ahol, aki keres, az talál is. Köszönöm Andreának ezt a videót, mert bizonyítja, hogy Mária nem vette le kezét népünkről, számít ránk abban a nagy munkában, hogy az Ő Szeplőtelen Szíve győzedelmeskedjen a világban!

A címlapkép forrása: Radiopostaja MIR 

Iratkozzon fel hírlevelünkre