Bese Gergő atya: Boldogmondások

Mai vasárnapon a boldogmondások kerülnek az előtérbe. A Hegyi beszédben Jézus útjelzőket állít hallgatósága számára és új törvényt tanít, ami nem eltörli a már meglévőket, hanem beteljesíti azokat. 

Útjelzők, melyek a keresztény embert segítik az előrehaladásban. Persze ma már nem olyan egyértelmű, mit gondolunk a boldogságról. Az átlag ember megfogalmazásában a boldogság egyenlő a problémamentes élettel. Úgy gondolják, ha tele a pénztárca és a gyomor, már rendben van az életük.

Az Újszövetségből tudjuk azonban, hogy boldog egyedül az Istenben lehet az ember, hogy a siker, a gazdagság, a jólét, a gyermekáldás mind – mind Isten ajándéka. Örömmel elfogadjuk ezeket az ajándékokat, de nem akarjuk megérteni, hogy a szenvedés is része a nagy isteni tervnek. Szeretnénk gondtalan, szenvedés nélküli életet élni. Küzdünk a testünk öregedése ellen, szeretnénk feledtetni az elmúlás tényét. Önző módon csak magunkkal foglalkozunk!

Hogy lehet valaki boldog, ha szenved? Miért van ennyi boldogtalan ember? Első hallásra furcsán hangzik, hogy az ember a szomorúságban is boldog tud lenni. Ahhoz, hogy megértsük, ismernünk kell Jézus életét. Ő az Úr szenvedő szolgája, egyben pedig a boldogság megtestesítője, mert rend volt a fejében, szívében. Tudta jól, hogy a csodák, a gyógyulások, a tömegek ünneplése egy nagy műnek a része, melyben ott van a feláldozás, az élet kiontása is a bűnök bocsánatáért. Helyén tudta kezelni a dolgokat. Nem támadt az Istenre, hogy vegye el a rosszat és csak az örömben legyen része! 

Talán éppen a kábítószer mámorában, a játékgép előtt ülő, vagy a részegség állapotában szenvedő a legszomorúbb példája annak, miben keresik ma az örömüket az emberek. Képesek teljesen tönkre tenni az életüket azért, hogy egy rövid ideig abban a hazugságban legyenek, hogy ők önfeledten boldogok. Majd a pillanat elmúlásával, a rideg valóság köszönt rájuk, mely sokkal súlyosabb, és elviselhetetlenebb. 

A hívő emberek boldogabbak, kevesebbel is megelégsznek. A hívő ember jobban viseli a megpróbáltatásokat, a szenvedéseket. Tudják, hogy Jézussal együtt küzdenek és nincsenek magukra hagyva. A hívő ember tovább él! 

A boldogmondásokban fel kell ismernünk azt a letisztult üzenetet, melyben a megoldás kulcsai vannak elrejtve földi életünk kiegyensúlyozott megéléséhez.

Keressük meg azt a kulcsot, amire éppen szükségünk van és ha megtaláltuk ne rejtsük el a lábtörlő alá, hanem használjuk!

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre