Bese Gergő atya: Felismerni a jeleket, felismerni Krisztust!

Talán ez lehetne a rövid összefoglalása annak az evangéliumi szakasznak, amely ma hangzott el, az évközi második vasárnapon a katolikus templomokban.

Ismét a Jordán-folyó partján vagyunk, és Keresztelő János szemüvegén keresztül látjuk az eseményeket. Tanúságot tesz Jézusról, még pedig úgy, hogy elárulja: aki küldött, az mondta nekem. Tehát Isten szólt hozzá, és jelet ígért. János pedig felismerte a jelet. Egy galamb szállt Jézusra az égből, és az rajta maradt. A Szentlélek eme csodálatos megjelenése számos képzőművészt megihletett, és a keresztelési történet elmaradhatatlan jelenetévé vált.

Keresztelő János észrevette a jelet, és megkapta érte azt a felismerést, hogy Jézus az Isten Fia. Mi is számtalan jelet kapunk életünkben az Istentől, csak a baj az, hogy elmegyünk mellettük. Nem foglalkozunk velük, más elvonja a figyelmünket a lényegestől, és amikor már minden összekuszálódik, akkor panaszkodunk az Istennek, és várjuk azonnal a megoldási javaslatokat, csodákat!

Az Isten azonban nem olyan, mint egy üdítőautomata, ha szükségünk van valami szomjoltóra bedobjuk érte a pénzt (elmondunk egy imát), kiválasztjuk a kért terméket, és máris ölünkbe hullik a jutalom. Ennél sokkal igényesebb a mi Urunk. Ő éberséget, odafigyelést vár tőlünk. Arra hív, hogy felismerjük a jeleket, melyek el vannak rejtve napban, holdban, csillagokban, vagyis mindenütt.

Lehet nem is kell messzire menni. Jel lehet egy kedves szomszéd, egy mosoly, egy jó szó. Jel lehet egy szerencsés kimenetelű baleset, hogy jobban odafigyeljek a közlekedésemre. Jel lehet egy rosszul sikerült dolgozat, vizsga, hogy még időben szedjem össze magam. Mennyire egyértelmű: jelek vesznek körül azért, hogy ne veszítsük el a helyes irányt, hogy Isten közelségében maradhassunk.

Persze a Sátán soha nem pihen, és dolgozik! Hamis jeleket és hamis prófétákat küld, hogy elrabolja a szívünket. Olyan boszorkányokat, kuruzslókat küld, akiket felvértez tudással, de azok nem az emberért vannak, hanem a zűrzavar, a békétlenség, a gyűlölet, a harag eluralkodásáért. A ma kártyavetői, jósai, léleklátói mind ezért vannak, nem a te életedet akarják jobbá tenni, hanem el akarnak téríteni Istentől.

A hit és az imádság erejével ismerjük fel a jeleket, és óvakodjunk a hamisan csillogó, hazug tanácsadóktól, útbaigazítóktól.

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre