Bese Gergő atya: A 21. század pásztorai itt élnek közöttünk

Petőfi Sándor “Karácsonykor” című versében a mai evangélium szereplőit, a pásztorokat, a szív és ajk összhangjának embereiként mutatja be nekünk. Mit jelent, amikor összhang van az életünkben? A választ talán úgy fogalmaznám meg, hogy a szívünk és az elménk közötti kapcsolat erős és a kötelék elszakíthatatlan. Nem tudok döntést hozni a lelkem nélkül, mert kihagyom belőle az Istent, nem tudok csak fejből szeretni, mert az csak megjátszás. Nem tudok hinni, csak elméből, mert a ráció megöli a természetfeletti világot, nem szerethetek csak szívvel, mert akkor nem látom a teljes valóságot.

A pásztorok ennek az összhangnak voltak az emberei. Szívüket megérintette az angyalok kórusának szózata és elméjükkel rögtön reagáltak is rá. Útra keltek. Nem nézték, hogy hány óra van, illik ilyenkor bárhová is menni, vagy egyátalán fogadják e őket, csak a szív és elme összhangja erőt adott nekik. Jutalmuk pedig a találkozás öröme. A Szent Család látása megváltoztatta az életüket. Többé már nem voltak azok, mint korábban. Már tanúi az Isteni szeretetnek.

Ma, Petőfi árva népeként itt vagyunk a bölcső mellett, ki közelebb, ki távolabb, de együtt. Mindannyian ugyanazt az indíttatást kaptuk a szívünkbe, kelj fel és menj! Jézus vár rád!

A találkozás vágya és a cselekedet összeadódott. Kikeltünk az ágyból, a fotel kényelméből, a TV vagy a telefon vonzásából és itt vagyunk. De megfogalmaztad már, hogy miért vagy itt? Megszokásból, gyermekkori emlékek miatt, vagy van jelentősége az ünnepnek az életedben? Erre nincs egyezményes válasz, csak Te tudod megfelelni. De arra kérlek, magadat ne akard becsapni! A pásztorok hallották a szózatot, az Isten angyalaitól és cselekedtek.

Ma is számos üzenet érkezik az Úrtól nap, mint nap: figyelmeztetések, jó tanácsok, letolások, jövőbe mutató tervek. Nekünk csupán képesnek kell lennünk arra, hogy befogadjuk az iránymutatásokat.

Nem könnyű feladat, mert számtalan akadályba ütközünk, ami eltéríti elménk és szívünk iránytűjét. A pásztoroknak is biztosan nehezebb lett volna az istálló megtalálása, ha egy bevásárló központon vagy karácsonyi vásáron keresztül vezetett volna az útjuk.

A 21. század pásztorai itt élnek közöttünk. Tudják mi az értékes és mi az értéktelen, felismerik a betlehemi csillagot és elutasítják a hamis csillogást. A szeretet árfolyamát nem az ajándékok mennyiségében és árában mérik, hanem az odafigyelésben, a jó szóban és a hűségben. Így válik valósággá 2022-ben is az Evangélium üzenete, mert vannak pásztorok, akik a hallott igének szavait életre is váltják.

Iratkozzon fel hírlevelünkre