Bese Gergő atya: A legszebbet akarjuk adni Krisztusnak, aki értünk adta önmagát

Üdvözlégy Oltáriszentség! A Magyar Katolikus Egyház a mai vasárnapon tartotta Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepét, Úrnapját. Hasonló tud lenni ez az ünnep az adventi vagy a nagyböjti várakozáshoz. Hetekkel korábban elkezdődnek az előkészületek.

Sátrak rendbetétele, felállítása, a díszítő csoportokkal történő megbeszélések, a virágszirmok gyűjtése, a körmeneti út virágszőnyegének kigondolása, énekrend összeállítása, sok – sok időt és energiát vesz igénybe. Igazi családi és közösségi munka. Együtt alkotunk meg valami csodálatost, Isten dicsőségére.

Nem magunkért, nem a saját vállunk veregetése miatt indulunk hajnalban zöld ágakat gyűjteni, görnyedni a szirmok lerakásában, hanem azért mert a legszebbet akarjuk adni Krisztusnak, aki értünk adta önmagát.

Erre a közösségi összefogásra hívja Jézus az apostolokat a csodálatos kenyér és halszaporítás alkalmával. Azt kéri tőlük, hogy adjanak enni a tömegnek. Ők persze értetlenkedve fogadták a felkérést, mert 5000 férfi volt, nem számolva a nőket és a gyerekeket. Persze, a tanítványok is csak emberek és saját erejükben bíznak, nem is történik meg a csoda.

Jézus arra „kényszeríti” tanítványait, hogy tegyék össze, amijük van. Mindenki számít, akinek csak egy kenyér sarka van, vagy éppen egy csöppnyi halacskája.

Mert a piciből egyedül Isten képes nagyot alkotni, a bennünk lévő talentum is hasonlóan működik, Isten képes megsokasítani azt.

Így történt ez ott a Genezáreti-tó partján is. Mindenüket odaadták, amijük csak volt és rábízták Istenre a sorsukat. A legjobb döntést hozták! Mindenki jól lakott, sőt tizenkét kosár maradék maradt.

Ma, Isten csodálatos „szaporításának” voltam szemtanúja Dunavecsén. Az első alkalommal mertünk nagyot álmodni és a templom udvarából kimerészkedtünk a település főutcájára és igazi nagy sátrakat díszítettünk és készítettünk virágszőnyeget a templomban, úgy, hogy korábban erre nem volt példa.

A hívek összefogtak, megszólítottak közömbösöket, más vallásúakat is, hogy közösen alkossunk valami nagyszerűt. Büszkén mondhatom, hogy sikerült.

A település nagy ünnepe volt a mai, mert felismertük, hogy sok kicsi, sokra megy. Mi is hasonlóra voltunk képesek, mint az apostolok: mindent beleadtunk, hogy Krisztus hűséges tanítványainak bizonyuljunk.

Bese Gergő atya: Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet

Bese Gergő atya: Életük mások szolgálatában

Bese Gergő atya: Isten társai vagytok a teremtésben

A címlapképen Bese Gergő atya látható. (Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre