Bese Gergő atya: Szent Márk ünnepe van, a búzaszentelés ideje

A hagyományt ezúttal Dunavecsén, Borbély István gazda földjén elevenítettük fel.

Mind a négy égtáj felé elmondott imádsággal, felolvasott evangéliumi szakasszal kértük a teremtő Isten oltalmát a vetésre, a termékeny időjárást, a természeti csapások elkerülését, a magtárak, pincék megtöltését, de leginkább azt, hogy a mindennapi kenyeret mindenki megkaphassa. Bízunk abban, hogy a háború nem lehetetleníti el az ukrán és orosz gazdákat, nem esik ki annyi termés, hogy tovább fokozódjon a gabonaválság a világban.

Következzék egy rövid gyűjtés a búzaszentelés népi szövegeiből
Észak felé:

„Aki gondolsz a madárra, Köntöst adsz a kis virágra, Kegyes szemed legyen rajtunk, Tebenned van bizodalmunk. Téli fagyban, hóban, jégben, Te vagy minden reménységem. Jön a tavasz, az új élet, Abban minden újra éled.”

Búzaszentelés Dunavecsén, Borbély István gazda földjén (Forrás: Bese Gergő atya)

Kelet felé:

Te, ki hinted Igéd magvát, Kemény szívünk alakítsd át, Vesd el benne szent Igédet, Abból fakad örök élet. Itt a tavasz, fák rügyeznek, Áldd meg a mi vetésünket. Búzánk, árpánk aratásra, Hadd szökjön fel dúsan szárba.”

Búzaszentelés Dunavecsén, Borbély István gazda földjén (Forrás: Bese Gergő atya)

Dél felé:

„Kik bajukkal Hozzád futnak, Segítségért folyamodnak, Nem szenvednek ők szükséget, Mindig érzik segítséged. Ha velünk az Úr áldása, nincs gondunk az aratásra, Százszoros lesz a termésünk, Áldj meg urunk, erre kérünk.”

Búzaszentelés Dunavecsén, Borbély István gazda földjén (Forrás: Bese Gergő atya)

Nyugat felé:

„Úr Jézus, ki azt hirdetted: Ki veled tart, el nem veszhet. Erősítsd meg gyenge lelkünk, Örök tűzre ne kerüljünk. Ősi vihar hogyha kerget, Nyugtot szívünk nálad lelhet, Édes Jézus, kérünk szépen: Áldd meg munkánk egész évben.”

Bese Gergő Péter

A címlapképen búzaszentelés látható Dunavecsén, Borbély István gazda földjén (Forrás: Bese Gergő atya)

Iratkozzon fel hírlevelünkre