Németország látványosan csökkenti orosz energiaimportját

A német hatóságok arra számítanak, hogy az idei év közepére sikerül a felére csökkenteni az Oroszországból származó olajimportot a februári szinthez képest – közölte Robert Habeck gazdasági miniszter, aki szerint folyamatban van az oroszországi gáz- és szénvásárlások nagyarányú csökkentése is.

„Németország gyorsan csökkenti energiafüggőségét Oroszországtól, olajimportja például a következő hetekben 25 százalékra mérséklődhet az Ukrajna elleni orosz háború kezdete előtti 35 százalékról” – mondta a miniszter.

A gazdasági miniszter szerint Németország orosz gázfüggősége most már csak 40 százalék a február végi 55 százalék után. Robert Habeck azt mondta, hogy ez a függőség a nyár kezdetére 24 százalékra mérséklődik, és 2024 nyarára Németország jórészt függetlenedik az orosz gáztól.

Németország ezen kívül drasztikusan csökkenti az Oroszországból származó szénbehozatalt is. A szénimporton belül az orosz arány jelenleg már csak 25 százalék az Ukrajna elleni invázió előtti 50 százalékkal szemben, és tervek szerint legkésőbb az őszre teljesen leáll a szén behozatala Oroszországból.

(MTI)

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre