Vádat emeltek egy embercsempész bűnszervezet ellen Kecskeméten

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy szír férfi és hét bűntársa ellen, akik fizetségért legalább hetven illegális bevándorlót szállítottak Szeged és Baja térségéből az osztrák határhoz – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

Schmidt Gábor tájékoztatása szerint a bűnszervezet tagjait minősített embercsempészéssel vádolják.
A bűnbandát egy ismeretlen arab férfi irányította, aki egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével küldte a migránsok felvételének helyét, a bevándorlók számát és a célállomást egy Kecskeméten élő szír férfinek.

A szír vádlott volt a koordináló, a közvetítő. Továbbította az irányító utasításait és szétosztotta a pénzt a sofőrök között. Ezen kívül időnként a szállítók előtt haladva, figyelmeztette őket az esetleges rendőri jelenlétre, ellenőrzésre.

A bevándorlókat 2020 szeptembere és novembere között négy, az elkövetéskor 20 év körüli fiatal és egy 17 éves fiatalkorú szállította Kecskeméten és Tiszakécskén bérelt autókkal.

A határsértők szállításáért egyenként 250 euró, ritkábban 500 euró fizetséget kaptak.

A szír férfin és az öt sofőrön kívül az ügy vádlottja a szír férfi élettársa és az egyik fiatalember anyja is, akik segédkeztek a szállítások lebonyolításában.
A vádlottak közül a szír férfi és három szállító bűnügyi felügyelet alatt áll, míg a többi vádlott szabadlábon védekezik.

A járási ügyészség a vádlottakat üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, amelyet a szír koordinátor és az öt sofőr bűnszervezet tagjaként követett el. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság dönt.

(MTI)

Címlapkép: MTI Fotó – Czeglédi Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre