Az orosz ortodox pátriárka a nyugati államokat okolja a konfliktusért

Oroszország meggyengítésére tett kísérletekkel vádolta a Nyugatot Kirill orosz ortodox pátriárka az Egyházak Világtanácsához intézett levelében, amelyet azt követően írt, hogy a tanács arra kérte, vesse latba befolyását az ukrajnai háború befejezése érdekében.

A genfi székhelyű tanács weboldalán csütörtökön közzétett levelében a pátriárka nem reagált a felkérésre, de leszögezte: a kialakult konfliktusért azok az erők felelősek, melyek Oroszországot „nyíltan ellenségként kezelik”, s azt vetette a Nyugat szemére, hogy Ukrajnát Moszkva ellen fordította.
A NATO-ra kitérve az orosz ortodox egyház feje hangsúlyozta, hogy az észak-atlanti szövetség a Kreml aggodalmaival nem törődve egészen Oroszország határáig tolta ki a katonai jelenlétet.
„E tragikus konfliktus az Oroszország meggyengítését célzó széles körű geopolitikai stratégia része” – fogalmazott a pátriárka, aki egyébként múlt vasárnapi liturgiáján a lélek szilárdsága, valamint az orosz értékek Nyugat általi próbájaként jellemezte a háborút.

A világszerte mintegy 580 millió keresztényt képviselő tanács – amelynek az orosz ortodox egyház 1961 óta tagja – főtitkára, Ioan Sauca március elején kérte fel Kirill pátriárkát, vesse latba befolyását a háború befejezése érdekében, ám a hozzá intézett kérést a pátriárka levele nem érintette.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Oleg Varov

Iratkozzon fel hírlevelünkre