Vádat emeltek a szivárványos zászló eltávolítása miatt egy önkormányzati képviselő ellen

Vádat emelt az ügyészség egy önkormányzati képviselő ellen, aki még 2020 augusztusában eltávolította az újbudai önkormányzat előtt kihelyezett szivárványos zászlót – közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében azt írta, a vádirat szerint az ügy 41 éves vádlottja két társával – akik közül az egyik jelenleg még ismeretlen – 2020. augusztus 18-án megjelent a XI. kerületi önkormányzat épülete előtt azért, hogy az önkormányzat épülete előtti zászlótartó rúdra kihelyezett, szivárványszínű zászlót eltávolítsák.
Ennek érdekében a 41 éves vádlott felfeszítette a zászlótartó rúd fedelét, majd a zászlót levonta és azt vádlott-társának átadta. Társa ezután a zászlót egy zsákba tette, majd motorral elhajtott a helyszínről. A vádlottak cselekményét ismeretlen társuk videón rögzítette – tette hozzá a főügyész.

Ibolya Tibor megjegyezte: az elszállított zászlót a vádlottak ezután egy szeméttárolóba dobták. A zászlótartó szerkezet megrongálásával okozott kár csaknem 50 ezer forint volt, a megsemmisített szivárványszínű zászló értéke pedig több mint 20 ezer forint volt.

A főügyész tájékoztatása szerint a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a 41 éves férfit egy korábbi, 2019. szeptember 27-én elkövetett garázdasággal is vádolja. A vád szerint a vádlott ezen a napon, egy XI. kerületi művelődési központban megrendezett fotókiállításon egy fotóművész alkotását – amely egy szexuális irányultságát nyíltan felvállaló párt ábrázolt – piros festékszóróval lefújta. A festékszóróból kifújt festék a kiállító paravánt is érte. A vádlott a cselekményével csaknem 50 ezer forint kárt okozott.

A kerületi ügyészség a 41 éves férfit garázdasággal és rongálással, társát pedig rongálással vádolja, és a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzéssel hozzon érdemi döntést; a vádlottakkal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

Újbuda önkormányzata 2020. augusztus 18-án tudatta, hogy feljelenti Novák Elődöt, a Mi Hazánk Mozgalom alelnökét, amiért a polgármesteri hivatal elé felhúzott szivárványszínű zászlót, a zászlótartó rúd megrongálásával leszedte és ellopta.

(MTI)

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre