Megújult a székesfehérvári ciszterci Nepomuki Szent János-plébániatemplom

Szükség van a keresztény emberek összefogására, amely az értékeket megvédi, a kereszténység elleni támadásokat visszaveri – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Székesfehérváron.

Soltész Miklós a 320 millió forintos kormányzati támogatásból megújult ciszterci Nepomuki Szent János-plébániatemplom avató szentmiséjét követően azt mondta: a kereszténység védelme a kormány kiemelt célja, ezért természetes, hogy templomok és iskolák felújítását támogatja szerte az országban.

Kiemelte, hogy közel 200 éves a ciszterci jelenlét a városban és az apátok olyan embereket neveltek ki, mint Klebelsberg Kunó, Ybl Miklós, Vajda János, Vörösmarty Mihály, vagy Weöres Sándor. Rajtuk kívül is sok ezer fiatalt tanítottak az elmúlt évszázadokban, így teljesen természetes volt a kormány számára, hogy hálából viszonozta ezt a ciszterci templom és iskola felújításának támogatásával.

Székesfehérvár, 2022. február 5.
Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke megáldja a 320 millió forintos kormányzati támogatásból megújult székesfehérvári ciszterci Nepomuki Szent János-plébániatemplomot 2022. február 5-én.
MTI/Kovács Attila

Erős közösség

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, a város fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a mostani ünnepnek jelentése van, miszerint „erős a közösségünk, az erős közösség pedig megfogadta az intést, s megvédte a templomot és az iskolát”.
Jelezte, hogy a Székesfehérváron működő, felújítás, bővítés alatt álló Ciszterci Szent István Gimnázium bokrétaünnepét hamarosan megtartják, vagyis lesz még lehetőség megköszönni a rend nevelő munkáját, tanító tevékenységét.

Székesfehérvár, 2022. február 5.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a 320 millió forintos kormányzati támogatásból megújult székesfehérvári ciszterci Nepomuki Szent János-plébániatemplomban 2022. február 5-én.
MTI/Kovács Attila

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke áldotta meg az épületet. Beszédében rámutatott: egész Székesfehérvár örül, hogy ez a nap elérkezett, hiszen egy különleges értéket képviselő templom felújításának újabb állomása ért véget.

Székesfehérvár, 2022. február 5.
A 320 millió forintos kormányzati támogatásból megújult székesfehérvári ciszterci Nepomuki Szent János-plébániatemplom az avató szentmise napján, 2022. február 5-én.
MTI/Kovács Attila

A szentmisét celebráló Bérczi Bernát zirci apát közölte, hogy a beruházás során a templomot szerkezetileg megerősítették, megtörtént a tetőfelújítás, a héjazat és a bádogozás cseréje, a teljes elektromos hálózat és a fűtési rendszer felújítása, továbbá részben restaurálás történt a belső térben.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre