Ferenc pápa nem tudta állva köszönteni a hívőket

Az ukrajnai békének szentelte Ferenc pápa a szerdai általános audienciát, melyen személyesen magyarázta el, miért nem tudta állva köszönteni a hívőket.

Ferenc pápa a vatikáni audienciateremben tartott általános meghallgatáson a jelen lévő több ezer hívőhöz fordulva azt mondta, nem tud szokása szerint közel menni hozzájuk személyes üdvözlésre. Az egyházfő jobb térdének gyulladására hivatkozott. Tréfálkozva hozzátette: „el fog múlni, (…) azt mondják, öregkori fájdalom, éppen ezért nem értem, miért fáj nekem”.

A pápa a korában megjelent hírekre reagált, mivel a sajtó képviselői már kedden észrevették, hogy nehezen mozog.

Ferenc pápa január 26-ra imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában. Az audiencia végén kijelentette, „kitartóan azt kérjük az Úrtól, hogy Ukrajna földjén a testvériség kivirágzását láthassuk, a sebek, a félelmek, a megosztottság felülmúlásával”.

Ukrajna népe „megérdemli a békét” – tette hozzá. A nemzetközi politika felelőseit felszólította, hogy a párbeszédet és mindenki javát helyezzék előtérbe az egyéni érdekek helyett. „Kérem, soha ne a háborút válasszuk!” – mondta Ferenc pápa.

A pápa emlékeztetett a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjára is, amelyet január 27-én tartanak.

„Emlékezni kell több millió zsidó és különböző nemzetiségi és hitű ember megölésére. Nem szabad megtörténnie többé ennek a kimondhatatlan kegyetlenségnek. Felhívást intézek elsősorban az oktatókhoz és a családokhoz: segítsék elő, hogy ez a borzalom, a történelemnek ez a sötét oldala tudatosodjék az új generációkban. Nem szabad elfelejteni, mivel csak így lehet olyan jövőt építeni, melyben az emberi méltóságot többé nem tiporják el” – jelentette ki Ferenc pápa.

(MTI)

Címlapkép: MTI/AP POOL/Thanászisz Sztavrakisz

Iratkozzon fel hírlevelünkre