Kormányinfó: lecsökkentik a karantén időtartamát

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra az év első Kormányinfóját tartja.

Az első kérdés, amivel foglalkozott a kormány foglalkozott tegnap, a koronavírus-járvány volt. Megjelent az omikron-variáns és az új fertőzések jelentős része ennek köszönhető. A következő napokban, hetekben arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter kiemelte: az omikron kevésbé súlyos tünetekkel jár, elsősorban légúti megbetegedést eredményez. Valószínűleg minden korábbinál nagyobb mértékben nőhet a megbetegedések száma, de azt remélik, hogy ez nem eredményezi a kórházban kezeltek és elhunytak számának ugyanilyen arányú emelkedését.

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, mert az átesettség fogalma mást jelent az omikron után, mint eddig. Új igazolványokat nem kell kiadni, a QR-kód alapján ellenőrizhető. Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve az, aki két oltást kapott, de a másodikat hat hónapon belül.

Továbbá lerövidítik a karanténkötelezettség időtartamát 7 napra, de 5 nap után tünetmentesség esetén negatív teszttel is lehet szabadulni.
Az iskoláknál, ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 nap, de ez a kötelezettség csak az oltatlanoknál áll fenn.

Élelmiszerár stop

Az energiaárak inflációs spirált indítottak el a világban, mely komoly áremelkedést generált globálisan, ezért a kormány mindent megtesz, hogy az emelkedő árakat megállítsa. Bevált a novemberben meghozott benzinár plafon, amely 480 forint és februárban döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. 

Szerbiához hasonlóan nálunk is bevezetik az élelmiszerár stopot. Hat alapvető élelmiszer esetében október 15-i áron fagyasztják be ezek bolti árait. A kristálycukor, búzafinomliszt, étolaj, sertéscomb, csirkemell és farhát, 2,8%-os tehéntej vonatkozásában érvényes az árak befagyasztása.
Gulyás Gergely kitért arra, hogy a baromfi, a tej esetében már csak 5 százalékos az áfa.

Sportcsarnok és kistelepülések

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormány forrást biztosít a decemberben leégett szentesi sportcsarnok újjáépítéséhez.

A kormányszóvivő elmondta: a kormány döntött, hogy az ötezer lakos alatti kistelepülések polgármestereinek és illetményemeléséhez a kormány külön forrást biztosít. Az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!

 

Kiemelt képünk forrása: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre