A pedofíliát félreértik – így relativizált a USA Today

Félreértik a pedofíliát – írta Twitter-bejegyzésében a USA Today. Az újság népszerűsíteni kívánta egyik cikkét, melyben pszichológusok véleményére hivatkozva bizonygatja, hogy a társadalom téved a pedofilokkal kapcsolatban.

Félrement üzenet

Az egyik legnagyobb amerikai újság kedden tette közzé azt a Twitter-üzenetét, amelyben a Miben téved a közvélemény a pedofíliával kapcsolatban című írását igyekezett propagálni – írja a Russia Today. A USA Today a közösségi oldalon indított vitát azonban hamar törölte, miután nagy felháborodást keltett az olvasók körében. Ráadásul a cikk eredeti címét is lecserélte.

„A pedofil olyan felnőtt, aki szexuálisan vonzódik a gyerekekhez, de nem minden pedofil bántalmaz gyerekeket, és vannak emberek, akik bár szexuálisan bántalmaznak gyerekeket, mégsem pedofilok” – írja az újság. A honlapjukon elérhető, új címet viselő cikkükben azt is megjegyzik, hogy a pedofília mint kifejezés vonzalmat ír le, nem cselekvést, ami számos félreértést szül. Többek között ezért van, hogy a közvélemény többsége szerint a pedofília egyet jelent a gyerekek szexuális zaklatásával.

Tudományos ismeretek alapján elfogadás?

Az elmúlt évtizedekben szélesedett a tudósok ismerete a mentális betegséggel kapcsolatban. Prenatális és kora gyerekkori kockázati tényezőket keresve szeretnék jobban megérteni azt – érvelnek a cikkben. Hozzáteszik: a kutatók szerint a pedofília mint irányultság már az anyaméhben kialakul.

A kanadai igazságügyi pszichológus, Michael Seto szavait idézve írják, hogy mára számos vizsgálat támasztotta alá, hogy a mentális betegség veleszületett és nem választott. Befolyásolhatják genetikai tényezők vagy kora gyermekkori fejsérülések. A lényeg ugyanakkor mindenképpen azon van, hogy a pedofíliában szenvedő személy mennyire tudja kontrollálni érzelmeit és ezzel megakadályozni a bántalmazást. Így mindenképpen felelősek cselekedeteikért – olvasható a cikkben.

A publikáció népszerűsítését célzó eredeti Twitter-bejegyzés hamar felháborodást váltott ki, amit az újság kezdetben megpróbált finomítani, majd később úgy döntött, törli azt. Először azzal érveltek, hogy hiányzott a cikk teljes kontextusa, amely csak az előfizetők számára volt elérhető. Végül a fizetőfal eltávolításával ingyenes hozzáférést biztosítottak.

Hiábavaló próbálkozás

Mivel több Twitter-felhasználó készített képernyőmentést az eredeti üzenetekről, a cikk ingyenes elérése sem tudta tompítani az újságot ért kritikákat.

Ráadásul az írás végén azzal érveltek, hogy egyre nagyobb a tudományos támogatása az olyan nézeteknek, mint amilyeneket Allyn Walker, a virginiai Old Dominion Egyetem professzora vall.

Ahogyan arról a Vasárnap.hu is beszámolt, az oktató egy novemberi posztjában az Amerikában egyre népszerűbb MAP (Minor Attracted Persons, azaz fiatalkorúakhoz vonzódó személyek) kifejezést használva igyekezett védelmébe venni az önmegtartoztatást gyakorló pedofil személyeket. A témáról könyvet is írt, melynek címe A Long, Dark Shadow (Egy hosszú, sötét árnyék) és a Minor-attracted people and their pursuit of dignity (A kiskorúakhoz vonzódó emberek méltóságra való törekvése) alcímet viseli. Felhívása szintén nagy visszhangot váltott ki és számos kritika érte. Az egyetem még tavaly novemberben jelentette be Allyn Walker lemondását.

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre