Egyhetes nemzeti gyászt tartanak az elhunyt érsekre emlékezve

Egyhetes nemzeti gyászt tartanak Dél-Afrikában Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán érsek halála alkalmából – közölte hétfőn a róla elnevezett alapítvány.

A 90 éves korában elhunyt Tutu tiszteletére naponta tíz percen át szólnak majd a fokvárosi Szent György-székesegyház harangjai egészen az egyházi vezető pénteki temetéséig. Thabo Makgoba fokvárosi érsek mindenkit arra kért, hogy amikor a harangok megszólalnak, egy percre álljon meg, és emlékezzen az érsekre.

A Dél-Afrikai Köztársaság lelkiismeretének is nevezett Desmond Tutu, Nelson Mandela barátjának tiszteletére szerdán emlékmisét tartanak a fővárosban, Pretoriában a pretoriai egyházmegye és a dél-afrikai egyházak országos tanácsának szervezésében. Csütörtök este az alapítvány „bensőséges estét” szervez Tutu barátainak részvételével. A szombati gyászmisét Thabo Makgoba érsek mutatja be.

Desmond Tutu 1984-ben kapta meg a Nobel-békedíjat a fehér fajgyűlölő apartheid-rendszer ellen folytatott erőszakmentes küzdelme elismeréséül.
Halálhírét vasárnap jelentette be Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök. Közleményében azt írta: Tutu érsek távozásával a nemzet egyben búcsút vesz egy nagyszerű dél-afrikai nemzedéktől, amely egy szabad országot hagyott maga után.

Az apartheid-ellenes küzdelem jelképeként Tutu következetesen harcolt az igazságosságért, a fehér felsőbbrendűségen alapuló rendszer megszűnése után pedig a nemzeti megbékélés mellett állt ki.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre