Mire figyeljünk női hálóruha vásárlása során?

hálóruha (forrás: Astratex)

Az senki számára nem meglepő, hogy a nők számára a vásárlás külön élmény, amely akár heti vagy napi rendszerességű lehet. Annak ellenére azonban, hogy mennyire gyakori a nők körében a ruhavásárlás, sokszor hiányoznak a szükséges információk egy-egy darab megfelelő kiválasztásához.

A nők nagyobb része dönt inkább a kinézet alapján, sem mint hogy figyelembe vegyék a praktikus, kényelmi és egészségügyi tényezőket. Ez azonban sok problémát tud okozni, főleg az olyan érzékenyebb darabok, mint a női fehérnemű, hálóruha vagy köntös esetében. Emiatt érdemes a vásárlás során kiemelten odafigyelni rájuk. Nézzük meg tehát együtt, hogy miket kellene mindenképpen figyelembe venni pizsama vásárlás során.

Praktikus szempontok

Praktikus szempontok alatt alapvetően azt értjük, hogy a kiválasztott ruhadarab a körülményeknek megfelelő anyagú és fazonú legyen. A hálóruhák esetében a megfelelő anyag kiválasztásához a hálószoba hőmérséklete fontos szempont. Alapvetően a leggyakoribb választás a pamut, bambusz, selyem, flanel – ezek közül természetesen mindegyiknek megvannak a maga előnyei. A pamut előnyös, mivel légáteresztő, könnyű anyaga engedi a bőrt lélegezni az éjszaka folyamán. A bambusz nagyon jó nedvszívó és nem irritálja a bőrt. A selyem anyagot sokan azért kedvelik, mert igazán alkalmas hőmérséklet kiegyenlítésre: nyáron hűti, télen pedig melegíti. A flanel pedig a fázósak számára ideális, mert nagyon melegen tart.

Fazon tekintetében pedig a legfontosabb az lenne, hogy a nyári hónapokra lazább, rövidebb fazont válasszunk – a téli időszakra pedig hosszú nadrágot és hosszú ujjú felső részt próbáljunk találni. Utóbbi sok nő számára nem elsődleges választás, mivel a szexi kinézetet tartják fontosabbnak.

Kényelmi szempontok

A praktikus szempontok mellett a kényelem is igazán fontos, hiszen ez teszi lehetővé a pihentető alvást. Mire is gondolunk itt? Egyrészt a megfelelő méret kiválasztására. Talán nem is kell külön elmondani, de a túl kicsi méret szoros, kényelmetlen viseletet eredményez. A túl nagy méret pedig könnyedén elcsavarodik, elforog alvás közben, ami hasonlóan zavaró tud lenni. Másrészt pedig, sok pizsama és hálóing van különböző díszítő elemekkel ellátva: madzagok, zsinórok, masnik, flitterek. Ezek ugyan nagyon fel tudják dobni a kinézetet, azonban nagyon kényelmetlenné tudják tenni a viselésüket.

Egészségügyi és higiéniai szempontok

A fenti két szempontban leírtak betartása már önmagában is jó választást fog eredményezni. Azonban a dolog egészségügyi és higiéniai része talán ezeknél is fontosabb.

Elsőként, a megfelelően kiválasztott pizsama segíti az egészséges hőháztartás megtartását. Ez főleg a téli időszakban tud gondot okozni, amit sokan vastagabb takaróval szoktak megoldani. Ez azonban nem mindenesetben jó választás, hiszen az éjszaka folyamán könnyen lerúghatjuk magunkról a takarót. Utóbbi sajnos a megfázásokat is sokkal rendszeresebbé teheti, tehát ez még egy ok, amely a megfelelő pizsama mellett szól.

Másodlagosan, fontos kitérni arra, hogy az izzadósabbak számára mennyire fontos a megfelelő nedvszívó képességű pizsama vagy hálóing kiválasztása. Ilyen szempontból talán a bambusz és a pamut a legjobb választások, ezeket érdemes előtérbe helyezni.

További szempont lehet az érzékeny bőrűek számára, hogy a választott anyag és fazon ne okozzon bőrirritációt. Valószínűleg sokan tapasztalták már, hogy a rendszeres bőrirritáció sebekhez és komolyabb egészségügyi problémákhoz is tud vezetni.

Végezetül pedig érdemes megemlíteni, hogy a pizsama az egészségügyi és higiéniai problémákat akkor tudja megelőzni, ha rendszeresen mossuk. Elengedhetetlen tehát hetente cserélni és mosni a pizsamánkat. Jó megoldás lehet több pár pizsama beszerzése, amely nem csak az évszakoktól függően váltogathatók, hanem a mosás idejére pót pizsamaként is tudnak szolgálni.

Választási lehetőségek

A fenti szempontokat figyelembe véve érthető, hogy a hálóruhákat igenis fontos szempontok alapján kell kiválasztanunk. A nők körében egyértelműen a hálóingek a népszerűbbek, hiszen ezek szexibb kialakításokban kaphatók. Azonban ma már a pizsamák között is találhatunk szatén vagy selyem anyagú, csipkével díszített darabokat. A két alapvető választáson felül sokan választanak egy kényelmesebb fehérneműt hálóruhaként, illetve a ruha nélküli alvás szintén népszerű. Utóbbi egészégügyi hatása még vitatott, azonban a fent áttekintett szempontok alapján egy minőségi pizsama beszerzése talán okosabb döntés lehet.

(X)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!