A fehérorosz elnök migránsok meggyilkolásával vádolta meg Litvániát

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök gyilkossággal vádolta meg Litvániát hétfőn, miután médiaértesülések szerint újabb migráns vesztette életét az európai uniós tagállam keleti határán.

„Ebben a migrációs válságban a rosszfiúk már embereket is ölnek” – mondta Lukasenka a védelmi minisztérium képviselői előtt. Az elnök szerint európai oldalról a migránsokat holtan vagy félholtan a fehérorosz határhoz szállítják, és magukra hagyják őket. Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. Csak Litvánia több mint négyezer menedékkérőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztráltnak. A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, akik újra és újra megpróbálnak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak.

Az Európai Unió azzal vádolja Lukasenkát, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi fehérorosz elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

A fehérorosz határőrség hétfőn bejelentette, hogy holtan találtak egy férfit a litván határon. A hétvégén ugyanott egy másik holttestet is találtak. A nemzetközi vöröskereszt értesülései szerint több mint tíz migráns vesztette életét Fehéroroszország határain.

A lengyel határőrség hétfőn közölte, hogy 92 migráns próbált meg illegálisan bejutni Lengyelország területére Fehéroroszországból az elmúlt 24 órában.

Eközben hétfőn lemondtak egy repülőjáratot, amely Irakba szállított volna vissza migránsokat. Már az előző nap is töröltek egy járatot, amelynek úti célja Erbíl lett volna. A dermesztő hideg ellenére továbbra is sokan várakoznak a határon annak reményében, hogy bejutnak az Európai Unió területére.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/AP/BelTA/Nikolai Petrov

Iratkozzon fel hírlevelünkre