A Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. tervezheti közösen a PPKE új belvárosi campusát

A Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. tervezheti közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új belvárosi campusát, amely a VIII. kerületben a Magyar Rádió volt épületegyüttesének területén épülhet majd meg.

A Budapest Fejlesztési Központ és a PPKE nemzetközi építészeti tervpályázatának csütörtöki budapesti eredményhirdetésén Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke közölte: az új campus 2026 tavaszára épülhet fel a Pollack Mihály tér, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Bródy Sándor utca által határolt városnegyedben.
Elmondta, a pályázatra tizenegy pályamű érkezett, és az első helyezettet a bírálóbizottság egyhangúlag választotta ki. A kivitelezőt is majd egy nyilvános európai uniós közbeszerzésen választják ki – jelezte Fürjes Balázs.

Hangsúlyozta: az új campust sokszoros összefogásban tervezik és építik meg. Az állam és a Magyar Katolikus Egyház megállapodásban rögzítette, hogy kormányzati finanszírozás mellett közös munkával valósítják meg a mindenki számára nyitott új campust. Ezt követően a tervek elkészítésére fővárossal és a VIII. kerülettel fogtak össze.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új belvárosi campusának megtervezésére kiírt pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén a Pollack Mihály téren, a Magyar Rádió volt Márványtermében 2021. november 11-én.
Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Az államtitkár elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti területét három történeti épület határozza meg. Fontos szempont volt, hogy „a behemót szocialista városépítés öröksége után kiszabadítsák” a Pollack Mihály teret a túlzott beépítés fogságából. Az új épületegyüttestől kifejezetten „szerénységet és alázatot” vártak el. Azért, hogy azok ne akarjanak dominálni, a 19. századi épületeken felülkerekedni – tette hozzá.

Fürjes Balázs kiemelte: nagyon fontos volt, hogy a városlakók és a hallgatók számára egy zöld, barátságos, átjárható, szellős közösségi tér születhessen.

Az új campus szervesen kapcsolódik majd az egyetem jog- és államtudományi karának Szentkirályi utcában található épületéhez.
Erő Zoltán, Budapest főépítésze, a bírálóbizottság tagja elmondta, a PPKE Piliscsabán egy agglomerációs területen lévő campusszal kezdte a működését, az új épületegyüttes felépítése után pedig beköltözik a Budapest belvárosába. A beruházásnak köszönhetően átjárható és bejárható lesz a terület Kiskörút és a Szentkirályi utca között – mutatott rá.

Kruppa Gábor, a Hamburg C Kft. vezető tervezője (b) és Tima Zoltán, a Közti Zrt. vezető tervezője (b2), a győztesek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új belvárosi campusának megtervezésére kiírt pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén a Pollack Mihály téren, a Magyar Rádió volt Márványtermében 2021. november 11-én.
Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Kiemelte, a győztes pályamű teljesíti mindazokat az elképzeléseket, amelyek elvártak.

Erő Zoltán kitért arra is, egy pontban maradt vita. Mégpedig az, hogy a zsűri minimális számú parkolóhelyet javasol a területre a jó tömegközlekedési megközelítés miatt. Míg a tervezési programban kétszáz parkolóhely szerepel.
Kuminetz Géza, a PPKE rektora azt mondta, hogy az egyetem komoly lehetőségek és feladatok előtt áll. Egy egységes campus megépítésének a kapujába a érkeztek. A nyertes pályaműnek járó elismerést a KÖZTI Zrt. részéről Tima Zoltán vezető tervező és a Hamburg C Kft. részéről Kruppa Gábor vezető tervező vehette át.

Fürjes Balázs a Facebook-oldalán arról is beszámolt, hogy Tima Zoltánnak köszönhető az újbudai Dorottya Udvar irodaépülete. Valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt és T2B mólója, és a Kossuth tér megújítása is. Kruppa Gábor a „kő és a tégla szerelmese”, neve az V. kerületi szecessziós építészeti műremek, a Gresham-palota megújításáról is ismert lehet – írta.

Az államtitkár bejegyzésében közölte azt is, hogy közel 4000 pázmányos hallgató és majd 500 oktató kap új otthont a felépítendő campusban.
Az új campus minden élethelyzetben „kényelmes” lesz. Családbarát egyetemet építenek, a legtöbb szintre baba-mama szobát terveznek. Lesz továbbá fitnesz központ, sportcsarnok, tornaterem. A bentlakó diákoknak mintegy 200 férőhelyes kollégium épül – írta.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre