A kormány rögzíti a benzin és a gázolaj árát 480 forintban

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón tájékoztatja a sajtót a legfrissebb kormányzati döntésekről.

A kormány a benzin árát november 15-től 480 Ft-os árban maximalizálja a 95-ös benzin és a gázolaj árát. Ez az árfolyamrögzítés három hónapos időtartamra szól, utána szükséges a döntés felülvizsgálata.

Ez a járványhullám annyiban különbözik az eddigiektől, hogy van fegyver a vírus ellen, ez a fegyver az oltás

– kezdte a szokásos csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely.

Az oltottak közül száz emberből egy betegszik meg, az is enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget. Az oltások hatékonysága átlagosan 6 hónap után csökken, 7-8 hónap után pedig radikálisan csökken, ezért mindenkinek javasolják, hogy a harmadik, megerősítő oltást vegye fel. Ezért oltási akcióhetet indít a kormány. Ennek keretében, november 22-től 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül azonnal meg lehet kapni a vakcinát. 

Gulyás Gergely kiemelte, hogy nem tudható előre, mikor tetőzik a negyedik hullám.

A rezsiárakat érintve Gulyás Gergely kiemelte: Európában energiaválság van, a földgáz ára az európai piacokon egy év alatt 400 százalékkal nőtt átlagosan, ez a villamosenergia árát is felfelé tolta. Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára. Magyarország Kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a fogyasztók részére fenntartja a rezsicsökkentett árakat, károsnak tartják az olyan baloldali nyilatkozatokat, hogy a rezsicsökkentés nem fenntartható. 

Migráció

A migráció kérdése is napirendre került a kormányülésen. Magyarország szolidaritását fejezi ki Lengyelországgal,  és fontosnak tartja, hogy a határvédelem során minden olyan támogatást kapjanak meg a lengyelek, amit Magyarország nem kapott meg. A határvédelemmel kapcsolatos költségek megtérítésére Magyarország is igényt tart, de az Európai Unió még nem adott választ.

„Az uniós politikai kultúrának nem része a bocsánatkérés, de bocsánatkérés helyett a Bizottság tartozik a külső határokat védő országoknak a költségek megtérítésével”

– szögezte le Gulyás Gergely. A Belügyminisztérium önkénteseket fog felvenni a határvédelemre és gyorskiképzés után beveti őket, a külső határvédelemhez több élőerőre van szükség, a kormány biztosítja a forrásokat.

 

Kiemelt képünk forrása: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre!