Pakisztán pénzügyi segélyt nyújt Afganisztánnak a humanitárius válság megelőzésére

A pakisztáni kormány mintegy 29 millió dollár (több mint kilencmilliárd forint) értékű segélyt nyújt Afganisztánnak a humanitárius válság megelőzésére – jelentette be Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter pénteken, kabuli tárgyalásai után nyilatkozva.

Pakisztán a pénzsegélyen kívül gyógyszereket és élelmiszereket szállít Afganisztánnak – idézte a minisztert a The Express Tribune című, angol nyelvű pakisztáni újság. Kuresi csütörtöki kabuli látogatását követően tartott Iszlámábádban sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, országa kész bármilyen segítségnyújtásra az afganisztáni humanitárius válság elhárítása érdekében.

Hozzátette, hogy a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködés fejlesztésének részeként Pakisztán engedélyezné a gyümölcsök és zöldségek vámmentes behozatalát Afganisztánból, és éjjel-nappal működtetnék a határátkelőket az afgán áruk szabad szállítása érdekében.
Előző nap a Kuresi vezette pakisztáni küldöttség megbeszéléseket folytatott Kabulban a hatalmon lévő tálibok képviselőivel és más tisztviselőkkel a kétoldalú kapcsolatokról, illetve az együttműködés megerősítéséről.

Kuresi volt a harmadik külügyminiszter, aki Afganisztánba látogatott azóta, hogy a radikálisok augusztus közepén átvették a hatalmat az országban. Korábban Kabulba látogatott Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, valamint Abdulaziz Kamilov, az üzbegisztáni külügyek irányítója.

A tálib hatalomátvétel óta feszültté vált Iszlámábád és Kabul viszonya, főleg a kétoldalú kereskedelem területén voltak ellentétek. A pakisztáni fél az egyik legforgalmasabb szállítási útvonalon fekvő samani határátkelőt több mint két hete teljesen lezárta, ami súlyosan érintette az afgán exportőröket. Ezenkívül egy hete a Pakistan International Airlines (PIA) állami légitársaság felfüggesztette kabuli járatait, mert a tálib hatóságok többször beavatkoztak a cég működésébe, követelték a jegyárak csökkentését, és zaklatták, fenyegették a társaság alkalmazottait. A PIA szeptember közepén indította újra kereskedelmi járatait Afganisztánba. A tálib hatalomátvétel előtt a vállalat heti öt járatot indított Kabulba.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre