Nicolae Ciuca védelmi miniszter lehet az új román kormányfő

A Romániában két éve kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Nicolae Ciuca tartalékos tábornagynak, ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Az elnök arra hivatkozott, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot sújtó egészségügyi válság közepette.
A bejelentésre az elnök Ciucát is meghívta, aki azt mondta: minden felelős parlamenti erővel tárgyalni fog az általa javasolt kormány támogatásáról.
Romániában ez már a második kormányalakítási kísérlet, amióta a parlament megbuktatta a PNL elnöke, Florin Citu által vezetett jobbközép koalíciós kormányt. Ha ez is kudarcba fullad, az államfő feloszlathatja a törvényhozást, és előrehozott választásokat írhat ki.

A Citu-kabinet megbuktatása

Emlékezetes: a parlament október buktatta meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette jobbközép koalíciós kormányát. A Citu-kabinetet a kormányból kilépett, a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került USR segítségével buktatta meg az ellenzék, a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). Dacian Ciolos korábban úgy nyilatkozott: az USR a PNL-lel és az RMDSZ-szel tavaly létrehozott koalíciót akarja helyreállítani.

Klaus Iohannist okolják

A PNL részéről elsőként reagáló Dan Valceanu főtitkár azonban úgy értelmezte az államfő döntését, hogy Iohannis a kormánybuktató, az USR-PSD-AUR alkotta „új többségnek” adott lehetőséget arra, hogy politikai elképzeléseit megvalósítsa, és kormányt adjon az országnak. A PNL elnökévé választott Florin Citu az államfővel folytatott egyeztetések után is megerősítette: a liberálisok nem fognak az USR-rel kormányozni, miután volt koalíciós partnerük az ellenzékkel szövetkezett, és megbuktatta közös kormányukat.

Az előrehozott választásokat sürgető szociáldemokraták is úgy értelmezték, hogy Iohannis „büntetésből” bízta először az USR-re a kormányalakítást, hiszen szerintük borítékolható, hogy az nem tud többséget szerezni. Lucian Romascanu, a szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetője korábban leszögezte: Ciolos nem számíthat a PSD támogatására.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA/Robert Ghement

Iratkozzon fel hírlevelünkre