Sikertelen kibertámadásokat hajtottak végre izraeli kórházak ellen

Sikertelen kibertámadásokat hajtottak végre kilenc izraeli kórház és egészségközpont ellen szombaton – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál vasárnap.

Az Országos Kiberigazgatóság és az izraeli egészségügyi minisztérium szerint a gyors felismerés és válasz hiúsította meg az újabb ellenséges akciókat, miután az előző napokban az egészségügyi intézményekben megerősítették a kibervédelmet, és felszámolták a sebezhető pontokat a Hillel Jafe kórházat ért szerda esti kibertámadás nyomán.

Egyelőre nem volt világos, hogy milyen típusú kibertámadásokat kíséreltek meg, és miféle erők állhattak mögöttük. A korábbi, Haderán működő Hillel Jafe kórház elleni támadásban zsarolóprogramot alkalmaztak, ennek következtében továbbra sem sikerült helyreállítani az intézményben a szokásos munkamenetet.

Hónapokig is eltarthat a szerda esti kibertámadás következményeinek az elhárítása a helyi média szerint. A kórházban elhalasztották a nem sürgős műtétek egy részét, és csak úgy képesek folytatni a gyógyítást, hogy alternatív informatikai rendszereket alkalmaznak, valamint visszatértek a szinte már elfelejtett tollhoz és papírhoz az adatrögzítésben.

A ransomware (zsarolószoftveres) támadásban általában feltörik a helyi számítógépes hálózatot, titkosítják az adatokat, majd váltságdíjat követelnek cserébe a zárlatot feloldó digitális kulcsért, amelyért rendszerint kriptovalutával kell fizetni. A 12-es kereskedelmi televízió értesülése szerint a hatóságok megtiltották a váltságdíj kifizetését a zsarolók számára az állami kézben lévő Hillel Jafe kórház vezetésének.

Figyelmeztetés

A múlt héten az Országos Kiberigazgatóság általános figyelmeztetést adott ki az izraeli vállalkozásoknak, hogy legyenek tisztában a kibertámadások veszélyével és készüljenek fel azokra, mert egyre több hackelési kísérlet zajlik Izrael ellen. A csütörtökön közzétett új adatok szerint 2020 óta Izrael lett a kiber-zsarolási kísérletekben leginkább érintett ország.

A múlt héten a Microsoft egy olyan iráni hacker-csoportot azonosított, amely a Microsoft termékeit használja izraeli és amerikai védelmi technológiai cégek, valamint a Közel-Keleten tengeri szállítást végző vállalkozások ellen. A Google is figyelmeztetett az államilag támogatott, az iráni Forradalmi Gárdához kötődő hackerek megjelenésére.

Az elmúlt években Izrael és Irán árnyékháborút folytat, melyben számos feltételezett iráni kibertámadás történt Izrael ellen. Többek közt 2020-ban a vízügyi infrastruktúrát célozták meg, de Jeruzsálem meghiúsította az izraeliek ivóvizének megmérgezési kísérletét. Izrael feltételezések szerint többször kibertámadást hajtott végre az Iszlám Köztársaság atomprogramjának megfékezésére.

Júliusban a Check Point nevű izraeli kiberbiztonsági cég azt jelentette, hogy az izraeli intézményeket körülbelül kétszer annyi kibertámadás éri, mint amennyi a világ más országaiban megfigyelhető, s különösen az ország egészségügyi szektorát érintik a kiberostromok.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Unsplash