Ma megnyitja kapuit a vadászati világkiállítás – itt vannak a programok

Hazánk ötven évvel a nagy sikerű 1971-es vadászati világkiállítás után újra nagyszabású vadászati tematikájú világkiállítással örvendezteti meg a vadászat, a természet és a horgászat szerelmeseit.

Az „Egy a Természettel” nevet viselő vadászati világkiállítás ma megnyitja kapuit. A központi rendezvény a budapesti HUNGEXPO területén várja a látogatókat, míg vidéken Keszthely, Gödöllő, Vásárosnamény is programokkal várja az érdeklődőket.

A világkiállítást szervező programiroda két és fél évvel ezelőtt jött létre, hogy e grandiózus eseményt előkészítse. Az ellenzék és hű sajtóorgánumaik évek óta azt szajkózzák, hogy azt a 70 milliárd forintot, amibe a világkiállítás kerül, költhette volna a kormány például lélegeztetőgépek vásárlására is. Természetesen a valóság nem érdekli szószólóikat, hisz a fent említett összegből, közel 55 milliárd forintból újították fel a Hungexpo egészét, mely helyt adott a nagy népszerűségnek örvendő és sok százezer embert megmozgató 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is.  A vadászati világkiállítás költsége, minden híreszteléssel ellentétben, 17 milliárd forint.

Az esemény kormánybiztosa, Kovács Zoltán felügyelete alatt zajlottak az előkészületek és előzetesen igen színesnek ígérkező programokkal kápráztatják el a helyszínre látogatókat.

A főeseményt felvezető programok között hazánk rendezhette a négyesfogathajtó Európa-bajnokságot és a csákberényi lőtéren rendezett 13. FITASC Kombinált Lövészeti Európa-bajnokságot is.

A mai hivatalos megnyitón Kovács Zoltán, kormánybiztos és Habsburg-Lotharingiai Károly főherceg, a világkiállítás fővédnöke mondanak nyitóbeszédet. 

A 10.30-kor kezdődő hivatalos ünnepségen Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes és George Aman, a Nemzetközi Vadászati És Vadvédelmi Tanács (CIC) elnöke nyitják meg az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást.

Még soha nem fordult elő, hogy a HUNGEXPO valamennyi csarnokát egyszerre kihasználja egy rendezvény, azaz 75 ezer négyzetméteren valósuljanak meg a programok, események. Mindazonáltal a kiállítás legfőbb ereje nem a nagyságában rejlik, hanem a szemléletében: egyszerre foglalkozik a vadászattal és a természetvédelemmel, egymás mellé helyezve a két fogalmat. A rendezvény szinte valamennyi eleme az oktatást is szolgálja, sőt, a most kiállított tárgyak és installációk a későbbiekben az ország több intézményében hasznosulnak.

Programok

A világkiállítás jegyében rendezik a nemzetközi vadgazdálkodási konferenciát és az idei Nemzeti Vágtát is. A rendezvényre látogatók láthatnak 21. századi fegyverkiállítást, agarász- és solymászbemutatót valamint elöltöltőfegyveres- és íjászbemutatót is. De a rendezvény helyet ad hazai és nemzetközi trófeabemutatónak és a 12. nyílt európai taxidermiabajnokságnak is.

Két kereskedelmi elem is fellelhető a programsorozatban: a FeHoVa PLUSZ és az OMÉK.

Az érdeklődők előadásokat és bemutatókat tekinthetnek meg a vadászat, vadgazdálkodás, természetvédelem jegyében. A hagyományos vadászati módok bemutatásán túl az ország legnagyobb kiállítási akváriumánál látványetetésekkel igyekeznek a természetet újra visszahozni mindennapjainkba. De a 21. század hívószavát meghallva a rendezők gondoltak az innovációkra is. Lesz virtuális lőtér, virtuális valóság játék is. 

Gyermek és felnőtt egyaránt talál magának érdekes látnivalót, sőt a gasztronómiai passage-on különleges vadételeket is kóstolhatnak. Sőt, a vadászkutya fajtákkal és vadászati alkalmazásukkal is ismerkedhetnek a látogatók

A programokról a Vasarnap.hu folyamatosan beszámol.

A világkiállítás szombaton 10 órakor nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt és egészen október 14-ig látogatható.

Kiemelt képünk forrása: Egy a Természettel Facebook-oldal

Iratkozzon fel hírlevelünkre