Szijjártó: Magyarország és Lengyelország szorosan együttműködik a migráció ügyében

Magyarország és Lengyelország szorosan együttműködik annak megakadályozása érdekében, hogy egyes nyugat-európai országok rákényszerítsék az Európai Unióra azt az elhibázott és veszélyes migrációs politikát, amelynek következményeivel 2015 óta szembesülünk – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az általa vezetett tárca közleménye szerint kedden a dél-lengyelországi Karpaczban.

A magyar külügyminiszter lengyel kollégájával, Zbigniew Rauval folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy Afganisztánban egyre romlik a helyzet. Látni a jelentéseket egy polgárháború kibontakozásáról, de már az iszlamista tálib lázadók hatalomátvétele előtt is a lakosság fele humanitárius segélyen élt.

„Azok a nyugat-európai nyilatkozatok, amelyek minden afgán számára meghívóként értelmezendők, Európa vonatkozásában rendkívül felelőtlenek”

– fogalmazott.

Rámutatott: a kontinens több irányból is migrációs nyomás alatt áll. Már nem csak délről Afrika vagy a Közel-Kelet irányából, hanem keletről, Fehéroroszországon át is. Ha ehhez még hozzáadódik egy bevándorlási hullám Afganisztánból, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar és a lengyel migrációs politika a józan ész talaján áll. Magyarország 2015-ben épített kerítést, Lengyelország pedig most tesz így a keleti határán.

Kiemelte, a két kormány nem csupán beszél arról, hogy helyben kell segíteni, s erre példaként hozta fel, hogy egy egymillió eurós program keretében magyar-lengyel együttműködésben segítséget nyújtanak jordániai kórházaknak, hogy megfelelően el tudják látni az ott tartózkodó szíriai menekülteket.

Végezetül leszögezte: a jelenlegi nyugat-európai migrációs politika óriási fenyegetést jelent Európa számára a biztonság és az identitás, valamint most az egészségügy szempontjából is, ugyanis egy tömeges bevándorlási hullám jelentősen megnövelné a koronavírus terjedésének kockázatát.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Facebook/Szijjártó Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre!