Franciaország kimenekítette állampolgárai egy részét Afganisztánból

A francia kormány szombaton külön repülőgéppel kimenekítette Afganisztánból az ott lévő francia állampolgárok egy részét és az elmúlt években a francia missziónak dolgozó afgánokat.

A különgép mintegy száz utassal a fedélzetén szállt föl szombat reggel Kabulból. Az utasok nagyjából fele volt francia állampolgár. A másik fele olyan helyi lakos a családtagjaival, aki a francia államnak vagy valamely francia intézménynek, szervezetnek dolgozott, ezért a tálib lázadók előretörésével veszélyben érezhette az életét.

Franciaország néhány napja, július 13-án szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Afganisztánt. Mivel a biztonsági helyzet “rövid távon” várhatóan tovább fog romlani a közép-ázsiai iszlám köztársaságban.
A felhívás ellenére a francia külképviseleten regisztrált francia állampolgárok közül 60-100 fő nem élt a lehetőséggel. Ők nem utaztak el a szombati különgéppel Afganisztánból. A kabuli francia nagykövetség egyelőre nyitva marad, és csökkentett létszámmal működik tovább. Az elmúlt napokban több más ország – köztük India, Kína, Kanada és Németország – szintén hazaszállította állampolgárait afgán földről.

A tálibok május óta érezhetően fokozták a kormányerők elleni támadásaikat, és nagy kiterjedésű területeket vontak az ellenőrzésük alá szerte az országban. A kabuli kormányzat lényegében már csak a főbb útvonalakat és a tartományi székvárosokat ellenőrzi.

Megfigyelők szerint az afgán kormányerők aligha tudják feltartóztatni a tálib előretörést. Augusztus végéig az Egyesült Államok és szövetségesei minden katonát kivonnak Afganisztánból. Tartani lehet attól, hogy 20 évvel azután, hogy elmozdították őket a hatalomból, a tálibok ismét ellenőrzésük alá vonják a fővárost, Kabult is.

Deborah Lyons, az ENSZ afganisztáni különmegbízottja szerint – aki június végén nyilatkozott erről az ENSZ Biztonsági Tanácsában – a tálibok lényegében körbezárták a legfontosabb városokat, és szinte már csak arra várnak, hogy az utolsó külföldi katona is elhagyja az országot és így ellenállás nélkül vehessék át az uralmat.

Szombaton egyébként Katar fővárosában, Dohában folytatódtak az egyeztetések az afgán kormányzat és a tálibok képviselői között.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre