Óvszerrel készíti fel Chicago városa a gyerekeket az iskolára

A chicagói iskolák a járvány kezdete óta most először nyitnak újra teljesen, amire a város külön higiéniás programmal készül. Ennek részeként az ötödik osztályos és idősebb diákok ingyen óvszerhez juthatnak majd az iskolában, adta hírül a V4NA.

A program keretében a diákok kézfertőtlenítőket, törlőkendőket, lázmérőket, menstruációs termékeket és óvszert is kapnak. A szakértők úgy vélik, hogy egészséges és biztonságos, ha az intim betéteken mellett óvszert is elhelyeznek az iskolák mosdóiban. Az intézkedés több mint 600 intézményt érint. 

Az ötletet már évek óta próbálják megvalósítani, miután sok szakértő egyetértett abban, hogy a diákok egészsége szempontjából kulcsfontosságú ügyről van szó.

A programot vezető gyermekorvos, Kenneth Fox kifejtette, hogy a fiataloknak joguk van pontos és világos információkhoz jutni az egészséges döntések meghozatala érdekében. Erőforrásokra van szükségünk, hogy megvédjük a gyermekeink egészségét.

Fox szerint a cél itt is a megelőzés. Lényegében az a tervük, hogy a diákok számára könnyen elérhetővé tesznek óvszereket. Mindezt annak érdekében, hogy amikor úgy gondolják, hogy szükség lesz rá, használják. Gondolatmenetük szerint ha nem teszik ezt lehetővé, akkor rossz dolgok is történhetnek a fiatalokkal. Nemi úton terjedő betegségeket kaphatnak el, és nő a nem szándékos terhesség kockázata.

A program kezdetén az általános iskolák 250 a középiskolák pedig 1000 óvszert kapnak. A chicagói közegészségügyi minisztérium az óvszereket ingyen biztosítja az intézményeknek, a város erőfeszítésének részeként, amelynek a célja a tinédzserek terhességének, illetve a AIDS és más nemi betegségek megelőzése.

Kenneth Fox a programot vezető gyerekorvos egy levelet is küld a szülőknek, amelyben elmagyarázza az új irányelvet, az igazgatók pedig útmutatást kapnak az óvszerek ideális tárolásával, és a program működtetésével kapcsolatban.

Az óvszereknek könnyen hozzáférhetőnek kell lenniük, ugyanakkor nem szabad nyílt téren tárolni azokat, hogy a szexualitás továbbra is magánélet maradjon a diákok számára. Arra számítok, hogy a kezdetben nem mindenki fogja támogatni az új programot, de idővel ez is megváltozik

– mondta az orvos.

(V4NA)

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre