Meghalt Anvar Szadat néhai egyiptomi elnök özvegye

Nyolcvanhét éves korában pénteken ehunyt az Izraellel elsőként békét kötő arab vezető, Anvar Szadat néhai egyiptomi elnök özvegye, Dzsehan Szadat.

Az egyiptomi sajtó szerint az asszonyt az elmúlt időszakban kórházban kezelték, rákos volt. Tavaly egy ideig az Egyesült Államokban is ápolták, de miután hazatért, állapota romlott – mondta el családja a helyi lapoknak.

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök hivatala pénteken példaképül állította az egyiptomi nők elé az asszonyt, akit posztumusz díjjal tüntettek ki. Közölték: Kairóban kulcsfontosságú utat neveznek el róla.
Dzsehan Szafvat Raúf 1933 augusztusában született Kairóban középosztálybeli egyiptomi apa és brit állampolgárságú anya gyermekeként. 1949-ben ment férjhez Anvar Szadathoz, aki akkor még katonatisztként szolgált. Négy gyermekük született: Noha, Gihan, Lobna és Gamal.

Anvar Szadatot később elnökké választották, és 1970-től 1981-es meggyilkolásáig vezette Egyiptomot. Dzsehan ezt az időszakot önkéntes munkára, jótékonykodásra és a nők jogainak védelmére használta fel. Az asszony következetesen kiállt férje vitatott döntése mellett, aki 1979-ben első arab vezetőként békét kötött Izraellel, több mint három évtizedes háborúskodásnak vetve véget ezzel. Anvar Szadat meggyilkolását követően Dzsehan nagyrészt visszavonult a közélettől.

Dzsehan Szadat 1977-ben szerzett diplomát arab irodalomból a Kairói Egyetemen. Doktori fokozatát összehasonlító irodalomból szerezte 1986-ban. Írt önéletrajzi ihletésű könyvet és egy, az arab-izraeli konfliktusról és az iszlamizmus terjedéséről szóló mű szerzője is.

Dzsehan Szadat az elmúlt években támogatásáról biztosította Szíszit és kormányát.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre