Több mint 150 dzsihadistát ölt meg a hadsereg Mozambikban

Több mint 150 dzsihadistát ölt meg a mozambiki hadsereg múlt héten, az ország konfliktus sújtotta északi részén végrehajtott műveleteiben – jelentette be a mozambiki állami televízióban (TVM) Francisco Assane, a mozambiki hadsereg egyik ezredese szerdán.

A június 21-e és 23-a között végrehajtott műveletekben foglyul ejtettek továbbá 39, az al-Shabaab helyi terrorszervezethez tartozó szélsőségest, akik tűzharcba keveredtek katonákkal. Ez nem azonos a Szomáliában tevékenykedő, ugyanilyen nevű dzsihadista terrorcsoporttal.
Assane hozzátette, hogy a terroristák a tartomány két városában, Monajéban és Palmában katonai támaszpontokon ütöttek rajta.

Az Iszlám Államhoz köthető al-Shabaab 2017 óta hajt végre terrorakciókat Mozambik északi, rubinbányákban és földgázmezőkben gazdag térségében. Merényleteiknek a fegyveres konfliktusokat nyomon követő és elemző ACLED nevű nemzetközi szervezet szerint mostanáig már csaknem 2930 halálos áldozata volt, köztük 1440 civil.

A szélsőségesek az elmúlt egy évben fokozták tevékenységüket a térségben, március közepén lerohanva Palma városát is. A halálos áldozatok ezrei és az otthonából elűzött csaknem nyolcszázezer menekült mellett a terroristák ténykedése komoly gazdasági károkat is okozott. Így a Total francia energetikai vállalat húszmilliárd dolláros gázkitermelési projektjét is le kellett állítani.

Az ENSZ genfi székhelyű Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) június közepén arra figyelmeztetett, hogy a térségből továbbra is ezrek menekülnek el otthonaikból. Mozambik más részeire vagy a szomszédos Tanzániába menekülnek.

Múlt héten a 16 afrikai tagállamot számláló Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) is bejelentette, hogy katonákat küld Mozambikba az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető támadások elfojtására.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre