Adományt küld Magyarország a Jemenben élő zsidó közösségnek

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság, valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) összesen 10 millió forint humanitárius adománnyal támogatja a polgárháború sújtotta Jemenben élő zsidó közösséget a szülőföldön való megmaradásban.

Magyarország Kormánya elkötelezett a bajbajutott és a vallásuk miatt üldöztetést szenvedő közösségek megsegítése mellett. Ezért a Hungary Helps Program ötmillió forinttal támogatja a fegyveres konfliktus sújtotta országban élő és a hitük miatt üldöztetést elszenvedő jemeni zsidó közösség tagjait. Ez teszi lehetővé számukra, hogy a migráció helyett a helyben maradást válasszák, és hogy megőrizhessék vallási és kulturális örökségüket.

Az EMIH fontosnak tartja, hogy a Jemenben élő zsidóknak is megadasson a szabad vallásgyakorlás lehetősége. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a közösség továbbra is fennmaradjon. A nemzetközi Chabad közösség hosszú évek óta nyújt segítséget a jemeni zsidóságnak. Most az EMIH a Hungary Helps Program támogatásához csatlakozva ötmillió forinttal járul hozzá megmentésükhöz.

Segítség, helyben

A Hungary Helps Program alapvetése, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajbajutottakat útnak indítani. A Hungary Helps Program és az EMIH közös projektje az évezredes zsidó közösség fennmaradásához és vallási örökségük megőrzéséhez, ezáltal pedig az egyetemes emberi kultúra gyarapodásához járul hozzá.
Mára a jemeni zsidó közösség több tízezerről néhány tucat főre zsugorodott. A tizenkilencedik század végén kezdődött Szentföldre vándorlás mellett ebben nagy a szerepe annak az erőszakos üldöztetésnek, amit az iszlamista milíciák etnikai tisztogatása miatt kell elszenvedniük.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre!