Átfogó vallásturisztikai fejlesztés valósult meg Gyöngyösön

Gyöngyösön csaknem félmilliárd forintból átfogó vallásturisztikai fejlesztés valósult meg, miután a több éven át tartó beruházássorozat utolsó elemét is átadták - tájékoztatta a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. projektmenedzsere az MTI-t.

Papp Hajnalka közölte: a városi önkormányzat és a felsővárosi római katolikus főplébánia konzorciuma korábban mintegy 492 millió forintot nyert erre a célra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából.

Az európai uniós támogatásból az elmúlt években elkészült a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak rekonstrukciója, míg az épület déli tornyában látványliftet, a plébánián pedig kávézót és jegypénztárt alakítottak ki.

A projektmenedzser kiemelte: a Szent Bertalan-templom jelentős egyházi gyűjteménnyel rendelkező kincstárával és lapidáriumával fontos turisztikai célpont a térségben, az 1917-es tűzvészben megsemmisült eredeti toronysisakok hű rekonstrukciójával és a látványfelvonóval pedig egyedülálló attrakció jött létre.

Mindezeket ugyancsak a projekt keretében megújult kerékpárút köti össze a mátrafüredi Keresztelő Szent János-templommal. A Széchenyi 2020 programban öt kilométeres szakaszon kiszélesítették a Gyöngyös és Mátrafüred közötti kerékpárutat. Gyöngyös belterületén pedig új, a kirándulókat az említett látványosságokhoz elvezető nyomvonalat építettek ki – tette hozzá Papp Hajnalka.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/Komka Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre!