Rétvári: szükség van olyanokra, akik kiállnak a keresztény értékekért

Szükség van olyanokra, akik a katolikus, keresztény közösségek élére állnak és megszólalnak a katolikus-keresztény közösségünkért - mondta Rétvári Bence csütörtökön Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ballagási szentmiséje után, a Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna plébániatemplomban a Morus-díjak átadásán mondott köszöntőt. Kiemelte: a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Ugyan Európában nem üldözik fizikailag a keresztényeket, de sokszor megpróbálják őket „intrikával vagy más módon kipellengérezni”.

Ez nem könnyű helyzet, ilyenkor szükség van olyanokra, akik a katolikus, keresztény közösségek élére állnak és megszólalnak a nyilvánosság előtt – mondta, hozzátéve, a Morus-díjjal ezt ismerik el.
A kereszténydemokrata politikus szerint

a következő években néha olyan dolgokat kell megvédeni, amit teljesen természetesnek gondolunk. Nem gondoltuk, hogy amiatt megbélyegezhetik az embert, hogy azt mondja: az anya nő, az apa férfi

– jegyezte meg példaként.

A Morus-díj kuratóriumának tagjaként, a díj egyik alapítójaként Rétvári Bence felidézte: azért alapították a katolikus iskolák végzős diákjai számára a díjat, hogy elismerjék azokat, akik kiállnak a katolikus-keresztény közösségért, nyitottak a közéletiségre, mások életének segítésére.

Hozzátette: az egyházat sokan üldözték, de ez nem tüntette el az egyházat, csak erősebbé tette. Szükség van olyan emberekre, akik büszkén vallják hitüket és büszkén állnak élére szakmájuk közösségének – hangoztatta.

Tizenegyen kaptak Morus-díjat

Rétvári Bence a rendezvényen a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium tizenegy diákjának adta át a Morus-díjat. Az államtitkár szólt arról is, hogy a díjazottaknak elindították a Morus Vezetőképző Akadémiát. Ezt a 17 modulból álló képzést már 800-an elvégezték.

Szólt arról is, hogy rendkívüli tanév van a tanárok és diákok mögött. Megköszönte a tanárok, iskolai dolgozók munkáját, amiért a koronavírus-járvány alatt a diákokat helyezték a középpontba és mindent megtettek azért, hogy mindenki be tudja fejezni a tanévet.

A Morus-díjat a 2011/2012-es tanévben adták át először. Az 1478. február 7-én született Morus Tamás (Sir Thomas More) angol jogász, lordkancellár, író az Utópia megalkotója, a katolikus egyház mártírja és szentje, akit VIII. Henrik király végeztetett ki.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre!