Nemzeti konzultáció: legitimációt ad

A nemzeti konzultáció intézménye nyomán a kormányzati döntések az emberek akaratával összhangban történnek. Az eredményük nemzetközi, uniós szintéren legitimációt nyújt a kormány számára - jelentette ki a Századvég vezető elemzője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A baloldal azért kritizálja a nemzeti konzultációt, mert a jobboldallal ellentétben ők nem társadalmi konszenzus mentén hozzák meg a döntéseket. Előbb hozzák meg a döntést, és utána megpróbálják azt ráerőltetni a társadalomra. Palóc André a most induló, 11. nemzeti konzultáció apropóján nyilatkozott a csatornának.

Miközben az elmúlt időszakban sok kormány belebukott a járvány kezelésébe, a magyar kormány éppen a nemzeti konzultációnak köszönhetően sikeresen, a társadalmi konszenzus mentén tudta kezelni a pandémiát.

A konzultáció az uniós térben is felhatalmazást ad a kormány számára. Hiszen Brüsszelben is bemutatható, hogy a kormány az emberek akaratának megfelelően cselekszik.

A sikerét az is mutatja, hogy például az Egyesült Királyság, Franciaország és Írország is alkalmazza ezt az intézményt – mondta Palóc André.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/Ujvári Sándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre