A német hírek egyre inkább gendersemlegesek lesznek

német

Gendersemleges nyelvhasználatra törekednek a német hírgyártók – jelentette be hétfőn (június 21.) nyolc vezető németországi, osztrák és svájci hírügynökség. Az ügynökségek, amelyek a német nyelvterület nagy médiumainak szállítják a híreket, közölték, hogy ezentúl kerülik a diszkriminatív nyelvezetet és megpróbálnak érzékenyebben viszonyulni a szexuális kisebbségekhez.

Érvek pro és kontra

A német nyelv, sok más nyelvhez hasonlóan, minden főnévhez nemet rendel. Bizonyos esetekben hímnemű többesszámot használ általános többesszámként. Többek között ez sem tetszik a változás mellett kampányolóknak és problémásnak tartják. A Schüler szót például általánosan használják a férfi és női tanulók csoportjára. A kampányolók szerint a nyelvet úgy kellene kiigazítani, hogy az konkrétan a nőket és a nem bináris személyeket is magában foglalja.

Az ellenzők ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a nemsemleges nyelvezet nehézkes, csúnyán olvasható és kényelmetlen kiejteni. Sokan megkérdőjelezik, hogy egyáltalán szükség van-e a nyelv megváltoztatására.

Végül a középutat választották

Az ügynökségek a döntés előtt kikérték bizonyos napilapok véleményét is – és több dilemmával szembesültek. „Ha elkezdenek nemsemleges nyelvezetet használni, problémáik adódnak az idősebb nyomtatott olvasóközönségükkel. Ha nem teszik, akkor gondjaik lesznek a fiatalabb fogyasztókkal és a digitális felhasználóik egy részével” – jelentette ki Sven Gösmann, a Német Sajtóügynökség (DPA) főszerkesztője.

A hírgyártók – amelyek naponta emberek milliói által olvasott és hallott német nyelvű sajtó nyelvezetét határozzák meg – végül a középutat választották, tükrözve az általuk kiszolgált sokféle célközönséget – tudta meg a Politico.

német újság

A kép forrása: Pixabay

Nyelvi finomítások a gendersemlegesség jegyében

Megállapodtak abban, hogy néhány nyelvi finomítást mindenképpen alkalmaznak. Például a többes számok esetében mind a hím-, mind a nőnemű alakot kiírják, a nőneművel kezdődően. Így az „iskolások” például „Schülerinnen und Schüler” lenne innentől.

Egyelőre nem fogadtak el radikálisabb változtatásokat, mint például a „nemi csillagot”, amely egy csillagot helyez a nőnemű szóvéghez, ezáltal a nőneműekre, a férfiakra és a nem bináris személyekre is utalna (Schüler*).

Luise F. Pusch, a változtatást javaslók körébe tartozó egyik nyelvész – aki több mint 40 éve foglalkozik a kérdéssel – az új „modus operandi-t”, azaz a működési elvet, egyértelmű győzelemnek nevezte a feminista mozgalom számára”.

német újság

A kép forrása: Unsplash

A későbbiekben is a változásokhoz idomulnak

Gösmann elmondta azt is, hogy a hírügynökségek majd folyamatosan figyelemmel kísérik hogyan változik a nyelvhasználat a társadalomban és ahhoz idomulnak. „Az irány világos, ha a végcél még nem is.”

Az ügynökségek döntése újabb szintre emelte Németországban a nemek közötti nyelvi semlegességért folytatott harcot, amelyet gyakran az ország saját kultúrharcaként emlegetnek.

Hogyan genderezzünk szét egy komplett nyelvet?

A kiemelt kép forrása: Politico.eu

Iratkozzon fel hírlevelünkre