Példaértékű ítélet születhet a Facebook ellen

Néhány napja lezajlott az első tárgyalás abban a perben, amelyet Andrzej Fick, a Super Polska lengyel, konzervatív-jobboldali újság online újság főszerkesztője indított a Facebook ellen, mert az veszélyesnek minősítette és tiltotta a tartalmainak megosztását, számolt be a V4NA.

Az ítélet precedensértékkel bírhat a techóriás által gyakorolt cenzúrával kapcsolatos ügyekben – közölte az újságírót képviselő Ordo Iuris jogi szervezet.

Blokkolta a Super Polska elnevezésű lengyel portál minden tartalmának Messengeren és egyéb facebookos platformokon keresztül történő megosztását a techóriás – veszélyesnek minősítve azokat –, emiatt az oldal főszerkesztője még hat évvel ezelőtt pert indított ellene. Az oldalon jellemzően jobboldali politikusokkal készített interjúk jelentek meg. Az újságírót képviselő Ordo Iuris szervezet szerint az ügy és a várható ítélet is nagy jelentőségű lehet az internetes szólásszabadság védelme szempontjából.

Az ügy jelenleg a gdanski regionális bíróság előtt van folyamatban. Az első nagy jelentőségű lépés az volt, amikor döntés született arról, hogy a Facebook Ireland Ltd. elleni perben az ítélet meghozatalára megfelelő fórum a lengyel bíróság.

Jó hírnév, becsület és újságírói munka védelme

A per tárgya Andrzej Fick főszerkesztő jó hírnevének, becsületének, és újságírói munkájának védelme. A felperes a vonatkozó keresetet már 2018 novemberében benyújtotta a gdanski regionális bíróságon. Ám annak és mellékleteinek hivatalos fordítása egy évig tartott. 2020-ban történhetett meg a beadványok cseréje és az első meghallgatás az ügyben.

A per az Ordo Iuris szerint a következő, októberi tárgyaláson lezárulhat. Az ítélet, amely a reményeik szerint elítéli a Facebook eljárásmódját, nagy jelentőséggel bírhat a szólásszabadság védelme szempontjából az internetes óriáscégek önkényes beavatkozásával szemben. A jogi szervezet kiemelte azt is: a techóriások gyakran korlátozzák a vallási jellegű vagy a konzervatív álláspontot képviselő tartalmak elérhetőségét.

(V4NA)

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre