Orbán Viktor újra élő sajtótájékoztatót tart

A csütörtöki Kormányinfón Orbán Viktor örömmel számolt be arról, hogy végre személyesen tarthatnak sajtótájékoztatót, köszönhetően a javuló járványadatoknak és a folyamatosan csökkenő esetszámoknak. A járvány harmadik hullámát legyűrtük.

5 311 475 embert már beoltottak ebből 4 112 876-an már a második oltást is megkapták

– számolt be a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: az EU-n belül Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkezek. Amíg nincs elég vakcina, addig az állami feladat, felelősség a vakcinabeszerzés. Mára viszont egyéni felelősséggé vált az oltás, mivel a járvány nem általában ért véget. Aki nem oltatta be magát, veszélyben van, ezért kéri, oltassák magukat az emberek.

17 millió vakcina érkezik

A belügyminisztertől kapott jelentés alapján: még érkezik 17 millió adag nyugati vakcina. Ezzel nem csak harmadik, de negyedik oltásra is elegendő vakcina áll rendelkezésre. Kínai oltóanyag még rendelkezésre áll, az orosz Szputnyik V fog leghamarabb kifogyni.

A kormány tegnap döntött arról, engedélyezi a 12-16 év közöttiek oltását. A szülők, amennyiben szeretnék gyermeküket oltatni, jelentkezzenek a megszokott platformokon.

137 ezer fő nem vette fel a második oltását, őket törlik a védettségi igazolvány rendszeréből.

A sikeres kampánynak köszönhetően az eddigi tömeges oltási rend helyett készenléti oltási rendre térnek át.

Újraindul a gazdaság – jelentette be a miniszterelnök.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy azt a vállalásukat, miszerint annyi munkahelyet teremt a kormány, amennyit a vírus elvett, ezért a gazdaságvédelem helyét a gazdaság újraindítása veszi át.

Két új operatív törzset állítanak fel. Az egyik a gazdaság újraindításáért felel Szijjártó Péter vezetésével, a másik a társadalmi élet újraindításával foglalkozik, Novák Katalin felügyelete alatt.

Újfajta gazdasági megközelítés

15 év alatt három súlyos válság rázta meg az országot. A pénzügyi válsát, a velünk élő migrációs válság és a mostani koronavírus járvány. Ezért nem ugyanazt a gazdaságot kell megvalósítani ami ez előtt volt, hanem egy új megközelítéssel kell készülni a következő évtizedre, melyet a járványok és a népvándorlások jellemeznek. Ilyen körülmények között kell helyt állnia az új modellnek.

Nemzeti konzultáció indul

Egyetértési pontokat kell létrehozni a gazdasági újraindításról, a gazdasági stabilitás megteremtéséről.

Ezzel párhuzamosan a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintra emelik, ezért a kis- és középvállalkozásoknak adókedvezményt fognak nyújtani.

A gyermeket nevelő szülők 2022-ben az átlagbér adószintjéig visszakapják a 2021-ben befizetett adóikat. 

A hitelmoratóriummal kapcsolatban is várhatóan szerepel majd kérdés a konzultációban.

Klímaadó bevezetésével kapcsolatban is várják a konzultációban résztvevők véleményét. Ezzel kapcsolatban a magyarok védelmében súlyos nemzetközi vita várható.

Kötelező migrációs kvótát is érinti majd a konzultációs ív.

Valamint 10 napos fizetett rendkívüli szabadságot adnak annak, aki részt vett a védekezésben.

Kiemelt képünk forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre