Veszélyben a vallásszabadság az Egyesült Államokban

William Barr az Egyesült Államok korábbi legfőbb ügyésze arra figyelmeztetett, hogy az oktatási rendszeren belül egyre harciasabb és szélsőségesebb szekuláris-progresszív légkör jön létre, ami veszélyt jelent a vallásszabadságra Amerikában.

William Barr volt legfőbb ügyész egy a Szabadság Védelméért szervezet díjátadóján mondott beszédében, komoly figyelmeztetést fogalmazott meg. Rámutatott, hogy mi történik Amerika közoktatási rendszerén belül. Valamint elmondta hogyan tudnak az amerikaiak fellépni a szélsőségek terjedése ellen az iskolákban, számolt be a V4NA.

Figyelmeztetett:

az állam által irányított oktatási rendszerünkben egyre harciasabb a szélsőséges szekuláris-progresszív légkör, és ez jelenti ma a legnagyobb veszélyt a vallásszabadságra Amerikában.

Barr szerint, túl sokan csak azzal a problémával foglalkoznak, hogy milyen hatással van a szélsőségek terjedése az Egyesült Államok nemzeti egységére.

A vallásszabadságot fenyegető legnagyobb veszély az, hogy a közoktatásban a baloldali progresszivitás, és a liberalizmus elméletei egyre nagyobb teret nyernek. Barr két példát hozott fel az amerikai közoktatási rendszeren belül zajló eseményekre.

Transzneműség, homoszexualitás, BLM

A szélsőségek terjedéséének példája, hogy 2021 elején Iowa állami iskoláiban a transzneműségről és a homoszexualitásról tanították a diákokat, az óvodától a gimnáziumokig. Tették mindezt a Black Lives Matternek szentelt hét részeként tették meg. Valamint a gyermekek között terjesztettek egy kifestőkönyvet. Ennek egyik oldalán azt tanítják, hogy mindenki meg tudja választani, hogy lány vagy fiú a neme, esetleg mindkettő, vagy egyik sem.

Barr a fent említett példájával kapcsolatban azt mondta:

…most egy dolgot tudunk, mégpedig azt, hogy amit a gyerekeknek tanítanak az nem tudományosan megalapozott, hanem az új progresszív ortodoxia erkölcsi, pszichológiai és metafizikai dogmája. Valójában a közelmúltig gyakorlatilag senki sem hallott Amerikában ezekről a radikális elképzelésekről. Mégis, sok állami iskolában alaposan intézményesítették ezeket az új elveket. Egyes államokban már a diákok szüleik beleegyezése nélkül választhatnak maguknak új nemet.

Barr hangsúlyozta, hogy a tanterveket országos felhatalmazás nélkül változtatják meg néhány körzetben. Valamint állásfoglalásokban gyakran megtiltják, hogy a szülők gyermekeik felmentését kérvényezzék bizonyos iskolai foglalkozások alól. Orange megyében például az Oktatási Tanács kiadott egy állásfoglalást, melynek értelmében

azok a szülők, akik nem értenek egyet a nemekkel, a nemi identitással, a nemi kifejezésekkel és a szexuális irányultsággal kapcsolatos oktatóanyagokkal, nem menthetik fel gyermekeiket ezen órák alól.

(V4NA)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!