Sírokat rongáltak meg egy romániai zsidó temetőben

Összesen tizenhat síremléket döntöttek le a dél-romániai Ploiesti városának zsidó temetőjében. A rendőrség sírgyalázásáért indított eljárást.

A hatóságokat csütörtökön értesítették az ügyről. A helyszíni vizsgálat nyomán megállapították, hogy a ledöntött sírkövek közül három összetört.

A román zsidó hitközség elnöke és parlamenti képviselője, Silviu Vexler közösségi oldalán tárta nyilvánosság elé az újabb temetődúlás hírét .

Meggyaláztak egy zsidó temetőt, csaknem húsz sírkövet döntöttek le, vagy törtek össze. Már megint. Egyike a legundorítóbb cselekedeteknek, ezúttal Ploiesti-en. Milyen indítéka lehet valakinek síremlékeket tönkre tenni, olyan emberek emlékét meggyalázni, akik nincsenek már közöttünk? A gyűlölet és butaság legundorítóbb, legképtelenebb formája ez: nem találok más magyarázatot erre a bűncselekményre.

– idézték a parlementi képviselő bejegyzését.

Ironikusan a korábbi hasonló esetekre utalva hozzátette: kíváncsi, hogy ezúttal az erős szél, vagy a “szokásos kiskorúak” lesznek-e a felelősök.

A bukovinai Huszváros (Husi) zsidó temetőjét két éve dúlták fel: 73 sírkövet döntöttek le, illetve törtek össze. Később a rendőrség azt közölte, hogy három kiskorút gyanúsítanak, a sírkövek egy részét pedig kivágott fák rongálhatták meg.

Egy évvel korábban, 2018 nyarán, Elie Wiesel máramarosszigeti szülőházára festettek antiszemita, gyalázkodó falfirkákat, 2017-ben hasonló feliratok jelentek meg a kolozsvári zsinagóga falán is.

(MTI)

Kiemelt képünk (illusztráció) forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre