Madártojások ezrei mentek tönkre egy drónbaleset miatt

Madártojások ezrei mentek tönkre egy drónbaleset miatt egy fészkelőhelyen egy dél-kaliforniai természetvédelmi területen.

A pompás csérek mintegy 3000, költés alatt álló tojást hagytak el a Huntington Beach-i Bolsa Chica rezervátumban. Ennek oka, hogy májusban két, illegálisan röptetett drón közül az egyik a területre zuhant. A baleset zajától megijedt madarak ragadozó támadásától tartva magukra hagyták fészkeiket.

Ezekben a napokban, amikor már a tojásból kikelő madárfiókáktól kellene hemzsegnie a San Diegótól 160 kilométerre északra fekvő fészkelőhelynek, most csak tojáshéjdarabok tarkítják a tájat.

Melissa Loebl, a rezervátum igazgatója szerint soha ekkora tojáspusztulás nem történt még a rezervátumban, amely szabadtéri kirándulóhelyként minden korábbinál több, 100 ezer látogatót vonzott tavaly a pandémia miatt.

A sok látogató élénkebb dróntevékenységet, több kutyát és biciklist is hozott magával, holott ezek mind tiltottak a védett területen. Az igazgató szerint főleg a póráz nélküli kutyák jelentenek veszélyt a madarakra, amelyek elhagyhatják a fészküket, ha megzavarják őket.

A Bolsa Chica természetvédelmi területen mintegy 800 növény- és állatfaj él tartósan vagy pihen meg vándorlás közben.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: “Mike” Michael L. Baird, CC BY 2.0,/Wikimedia