A járvány alatt emelkedett az antiszemita online tartalmak száma

Az Európai Bizottság által közzétett, közösségi médiában terjedő antiszemita bejegyzéseket elemző felmérésében rámutatott: a koronavírus-járvány alatt emelkedett az antiszemita online tartalmak száma.

A Stratégiai Párbeszéd Intézete nevű politikai radikalizmussal foglalkozó kutatóközpont készítette az elemzést. A londoni székhelyű intézet, a tavalyi és az idei év első két hónapját hasonlította össze. A Twitteren, a Facebookon, és a Telegram közösségi oldalon valamivel több, mint egy éven belül, a francia nyelvű antiszemita tartalmak meghétszereződöttek, míg a német nyelvűek száma tizenháromszorosára nőtt.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a francia nyelven írott tartalmakat a Facebookon egy éve alatt több mint félmillió alkalommal, a Twitteren pedig több mint hárommillió alkalommal “lájkolták,” kommentelték és osztották meg. Ebből 124 000 francia és német Telegram-bejegyzés tartalmazott antiszemita jelzőket és kulcsszavakat. A tanulmány megjegyzi az is, hogy a legaktívabb Telegram chatcsoportok főként a különböző összeesküvés -elméleteket terjesztő QAnon nevű mozgalomhoz kapcsolódtak. Az említett csoporthoz kötődő, legtöbb összeesküvés-narratíva azt hangoztatta, hogy a “zsidók azért hozták létre a koronavírus-elleni oltóanyagot, hogy megfigyelés alatt tartsák, vagy sterilizálják a lakosságot, és ezáltal világuralomra tegyenek szert”

A kutatás azt is megállapította, hogy egy év alatt gyakoribbá vált az olyan jellegű antiszemita tartalmak terjedése, amelyek nem lépték át a holokausztagadás jogilag büntetendő küszöbét, de zsidóellenes üzeneteket közvetítettek azáltal, hogy valamilyen formában utalást tettek erre.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pool/Frederick Florin

Iratkozzon fel hírlevelünkre