„Ez kicsoda?” – Dörner György válasza Tóth Krisztinának

Tóth Krisztina a közelmúltban furcsa kirohanásaival vétette észre magát. Először azt követelte, hogy vegyék ki a kötelező olvasmányok közül Az arany ember című Jókai-regényt, majd legutóbb egy osztrák sajtóterméknek nyilatkozva nevezte (közös) hazánkat mérgező országnak.

Vegyék ki Az arany embert a kötelező olvasmányok listájáról – szólt Tóth Krisztina követelése néhány héttel ezelőtt. A nemzetközi trendekhez idomuló felvetésre a legtöbben – bölcsen – csak legyintettek, megfelelési kényszert sejtve a furcsa látásmód mögé. 

Az írónő rövid szünet után azonban élesebb kirohanással vétette észre magát. A napokban az osztrák Falter magazinnak adott interjújában durván gyalázta (elvileg közös) hazánkat. Többek között úgy fogalmazott, Magyarország egy mérgező ország, ahol honfitársai nagyrésze gyűlölködő rasszista. Úgy látja, itthon az erkölcsök a pinceszinten vannak.

Az övétől eltérő álláspontra helyezkedőket a „fogalmatlan, felheccelt falka” jelzőkkel illette.

A Vasárnap.hu Abszolút című műsorában egy héttel ezelőtt Földi-Kovács Andrea műsorvezető Dörner Györgyöt reagáltatta Tóth Krisztina irodalmi kánont érintő kijelentésére. 

Az Újszínház igazgatója bölcs választ adott az elképesztő felvetésre: 

 

Dörner György hangsúlyozta: a 21. század eltorzult világképével szemben szükség van azokra az irodalmi alkotásokra, amiket a progresszió most célkeresztjébe vesz.

A teljes beszélgetést ide kattintva tekintheti meg:

 

Tóth Krisztina korábban furcsa megszólalásai helyett minőségi irodalmi munkájával szerzett hírnevet magának. A fehér farkas című novelláskötetét terjedelmes cikk keretében a Vasárnap.hu is bemutatta.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre