Még a komcsik is több jogot adtak a magyaroknak, mint a mostani ukránok

A határainktól pár kilométerre éppen jogfosztásra készülnek EU-s (kettős) állampolgárokkal szemben, de minek sietné el az EU a hangsúlyos bejelentéseket, igaz? Elvégre ez nem egy woke probléma, nem LMBTQ-paktum. Egyetlen olyan része sincs az egész ocsmányságnak, ami felkelthetné a brüsszeliek érdeklődését. Eleve magyarokkal történik – meg oroszokkal, azok nekik még amúgy sem érdekesek -, Biden hűbérbirtokán, szóval minek sietni?

Roskovics Ignác festőművész egészalakos szobra a Színház tér és a Függetlenség sétány sarkán, Ungvár belvárosában 2019. január 6-án. A háttérben a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenés-Drámai Színház épülete. MTI/Nemes János

Idézni szoktam Szijjártó Péter egy-két hónappal ezelőtt elhangzott mondatait erről az egészről: az EU bürokratái órák alatt összehoznak valami dörgedelmes hangú nyilatkozatot, ha a világ másik végén emberi jogi szempontból bántódás ér – vagy úgy vélik, hogy ért – bárkit is, de amikor az EU territóriumától egy focipályányira állampolgárokat listáznak, az belefér.

Ki kéne tenni a kezét széttárva tartó emojit, hallgasson inkább mindenki. Hiszen ők csak nemzeti kisebbségek. Sőt, őshonos kisebbségek!

Volodimir Zelenszkij ukrán komikus-színész, elnökjelöltsége idején a második államfői mandátumára pályázó Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott nyilvános választási vitáján a kijevi Olimpiai Stadionban 2019. április 19-én, két nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója előtt. MTI/AP/Vadim Ghirda

Zelenszkij, a liberálisok sztárja

Volodimir Zelenszkij, az ukrán elnök, akire egyébként megválasztásakor úgy nézett a magyarországi ellenzék, mint a Napra, eleve mutat némi megtébolyulásra okot adó jeleket. Nem csak a magyar állampolgárokat listázó tervezetet írta alá, de a sajtószabadsággal is gondja van. Már eleve sikerült elnémítaniuk pár, állítólagos orosz propagandát sugárzó tévéadót, de újabban azt is szeretné, ha azok a neten sem lennének elérhetőek.

Most egy kósza pillanatra képzeljük el, ha ez olyan országban történne, amelyet az EU a sajátjai közül a szamárpadra ültetett.

A német köztévé nem győzné készíteni az újabb tényfeltáró riportfilmet, a független értelmiség felzokogása közepette, akik 1993 óta permanensen pakolják a bőröndjüket. Aztán valahogy mindig maradnak.

Az ukrán elnök az USA elnökének helytartója, kezeli a vagyont, nyilván sokkal több mindent megtehet, mint egy mezei ország vezetője. És mára ott tartunk, hogy ha a felvilágosult Nyugaton múlik, akkor a világon senkit sem fog érdekelni, mi zajlik Ukrajnában. Senki nem kapja fel rá a fejét a harcos liberálisok közül, hogy embereket listáznak az állampolgárságuk miatt.

Jó, a magyarországi ellenzék nyilván nem, gondolom ebben Gyöngyösi Márton adja a tanácsokat.

Nem csak listázzák, de a tervek szerint azt is felmérik Ukrajnában, hogyan lehetne biztonságban tőlük az ország. Ugyanis a felmérés különösen azokra az ukrán állampolgárokra kíváncsi, akik egyben állami vagy politikai tisztséget is ellátnak. Önök talán azt gondolták, hogy a magyar érdekszövetség kárpátaljai központjának feldúlása után nincs lejjebb. Ugyan, Zelenszkijék csak most indulnak be! Az a Zelenszkij, aki még egyszer mondom, liberális kis kedvenc, a tiszta kéz! Aki a politikán kívülről érkezett, független, objektív, szeretni való. Ő szembeszáll az orosz befolyással és Európa, valamit az USA legjobb barátja!

Mi soha nem folyamodtunk ahhoz, amihez a baszkok vagy az írek

Ma ott tartunk, hogy a Szovjetunióban is több joga volt a magyar kisebbségeknek, mint a független Ukrajnában. Abban az országban, amelyet először Magyarország ismert el és mindig számíthattak a segítségünkre. És bár most hála az égnek, nem Göncz Kinga-féle „Vasladyk” irányítják a magyar külügyet, hanem patrióta, a magyar kisebbséget nem csak szavakban, de tettekben is segítő irányítók, lehet, hogy ez sem lesz elég.

Mert persze megakadályozhatjuk az euroatlanti integrációt – ez hazafias kötelesség is -, de ettől még pokollá tehetik magyar testvéreink életét.

Itt tartunk ma, 2021 Európájában, a demokratikus Ukrajna sztárelnökével. A magyar kisebbség mindig csak tűrt és elfogadott, hálás volt a legapróbb segítségért is. Soha nem folyamodott olyan eszközökhöz, mint az írek vagy a baszkok. És ennek ellenére sem változik semmi Kárpátalján.

A jelen helyzetben úgy igazán csak abban bízhatunk, hogy a vagyonkezelésben Zelenszkij valamit elszúr és a Biden-udvartartás lecseréli a lokális igazgatót.

 

Gulácsi feje sem káptalan: a kárpátaljai magyarok mellett „elfelejtett” kiállni

Iratkozzon fel hírlevelünkre