Közterületen is kötelező a maszkhasználat kedd éjféltől

Ha betartjuk a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó szabályokat, és összefogunk, akkor együtt ismét sikerülni fog – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Kifejtette: a parlament megadta a rendkívüli felhatalmazást, a rendeleteket megalkották, a korlátozó szabályok éjféltől életbe lépnek. – Arra kérem önöket, mindannyian tartsuk be őket, vigyázzunk egymásra, különösen is vigyázzunk a szüleinkre, a nagyszüleinkre, az idős és beteg honfitársainkra! – mondta Orbán Viktor a rendeletek aláírása után.

Az Országgyűlés kedden meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályát, miután megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt.
A kormányfő hétfőn közölte: csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedések számát, mert ha továbbra is ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel.

A korlátozó intézkedések között ismertette egyebek mellett az este 8 óra és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat, a digitális oktatás bevezetését nyolcadik osztály fölött, a gyülekezés és a rendezvények tilalmát, az éttermek bezárását és a sportrendezvények zárt kapussá tételét.

– Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának adott keddi interjúban. A kormányfő hangsúlyozta, a vakcina belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni. Kifejtette: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina.

Ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani,

és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. Hozzátette, emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az „asztalon tartani”. Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is – mondta a miniszterelnök. Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban – összegzett. – A végén túl leszünk, és győzni fogunk – fogalmazott.  A miniszterelnök bejelentette:

előírják a kötelező maszkhasználatot a közterületeken éjféltől.

A döntés a tízezer főnél nagyobb települések egyes közterületeire vonatkozik, melyet a helyi polgármesterek jelölnek ki. Sportoláskor a parkokban a maszkviselés nem kötelező.

MTI

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Iratkozzon fel hírlevelünkre