Mi lett volna, ha…

Ez a madárcsicsergős májusi nap is korán indult a Miniszterelnökségen.

A Facebook-posztok útján történő kormányzás 60. napján Karácsony Gergely miniszterelnök már 7 előtt pár perccel élesítette a napi első bejegyzését, melyben a leghatározottabban leszögezte: „elég a tökörészésből”, a napokban el kell dönteni, mi legyen az idei érettségi sorsa. A végzősök türelmét kérve rámutatott: nem könnyű az élet, ha az embernek egy „töketlen” hétpárti koalíció éléről kell demokratikusan irányítania ezt az országot egy folyton csak kukacoskodó ellenzékkel szemben, a vírus pedig eleve végtelenül méltánytalan módon érkezett épp most.

A nap folyamán később a 29/2020.05.19. sz. Facebook-posztból megtudhattuk, egyes koalíciós pártok hibájából egyelőre – a kormányfő heroikus erőfeszítései ellenére – nem sikerült dönteni az érettségi megtartásáról, illetve törléséről. Ezért

Ungár Klára országos tisztifőorvos vezetésével egyeztető bizottság alakult, amely május végére előterjesztést készít a további lehetséges lépésekről.

Karácsony Gergely rámutatott: az se segíti a helyzetet, hogy borzasztó kevés empirikus adat áll rendelkezésre a Covid-19-járványok alatti érettségiztetés hosszú távú társadalmi-közegészségügyi hatásaival kapcsolatban, márpedig ilyen mértékű információhiány közepette egyszerűen nem lehet felelős egyszemélyi döntéseket hozni. (…)

Persze bárki mondhatná a fentiekre, hogy mindez rosszindulatú fikció, és semmi nem így lenne, ha ők kormányoznának, hanem teljesen másképp – csak hát ugye mit láttunk itt az elmúlt egy hónapban.

„Most nem lehet érettségi vizsgát tartani!” (DK), „Ilyen körülmények között a május 4-én kezdődő írásbeli érettségit megtartani nem lehet” (MSZP), „őrületes döntés” (Gyurcsány Ferenc), „végtelenül veszélyes és felelőtlen” (Párbeszéd), „súlyosan felelőtlen és inkompetens döntés” (Jobbik), „veszélyezteti 100 000 ember életét” (Momentum) – zúgott mindenfelől a rémüldözés, még magunk is beleremegtünk kissé.

Ami után következhetett volna az, hogy az ellenzéki pártok odaülnek a laptop elé, és szakértőik segítségével szépen kidolgoznak egy közös javaslatcsomagot, hogy konkrétan miként lehetne ezt jobban csinálni. Hogy így lássák a népek, hogy ez a Fidesz-kormány egy merő katasztrófa, de van itt egy ugrásra kész, kompetens alternatíva. Szakértelem, egy a tábor, ilyesmik.

Csakhogy nem ez történt.

Hanem elindult a „ki tudja több érettségiző elérhetőségeit begyűjteni a saját adatbázisába” elnevezésű vetélkedő, „aláírásgyűjtés” fedőnéven.

A DK például azzal nyomult, hogy „határozatlan ideig” el kell halasztani az érettségit (mert egy „határozatlan idejű” rendelkezés csak akkor illiberális métely, ha a kormány javasolja), míg a Momentum nevű versenyző látványosabb produkcióval rukkolt elő,

érettségi nélkül automatikus egyetemi felvételt és mindenki számára ingyenes első tanévet szorgalmazva.

A Jobbik ennél szégyenlősebb volt – meg is járta, mert petíciójával csupán 6877 ember adatait zsákmányolta be.

S most, május közepén itt állunk egy halom különböző harcos petícióval az egyik oldalon, és frankón levezényelt érettségikkel, lefelé ívelő járványgörbével a másikon. Amiből sajnos nemigen tudom azt a következtetést levonni, hogy az ellenzékkel jobban jártunk volna.

Mindenesetre aki továbbra is fel szeretne lépni a „súlyosan felelőtlen és inkompetens” döntéssel szemben, még megteheti: az ellenzéki pártok e cikk írásának perceiben – május 17. – is gyűjtik oldalaikon az aláírásokat a május 4-i érettségi ellen. Sok sikert hozzá, a most leérettségizetteknek pedig jó nyarat!

Francesca Rivafinoli

Kiemelt képünk forrása: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre