A koalákért bármit: jótett helyébe meztelen képet várj!

Modern problémák modern megoldásokat követelnek: Kaylen Ward, Los Angeles-i Instagram-modell úgy döntött, tüzes fotókkal segít az ausztráliai tűzvész áldozatain. A feladat egyszerű: miután igazolta az illető a minimum 10 dollár értékű adományozást egy szabadon választott, az ausztráliai károsultakat, tűzoltókat segítő szervezet számára, Kaylen meztelen képekkel hálálja meg mindezt. Az éles eszű (és könnyűvérű) lány 100 ezer dollárt gyűjtött így össze a poszt megjelenésének első napján. 

A jó tett és nemes cél ellenére a lányt azonban a felhasználói szabályzat miatt letiltották a közösségi oldalról. Úgy tűnik, a cél ez esetben nem szentesíti az eszközt: Kaylent kitagadta a családja, a számára kedves emberek pedig elhagyták. De ő csak annyit mond az egészre: ba***a meg, mentsük meg a koalákat! 

Kapott hideget-meleget, de végső soron jót cselekedett-e az Instagram-sztár, aki egyébként Twitteren The Naked Philanthropist néven továbbra is folytatja tevékenykedését? Mennyivel jobb az erkölcsös, de haszontalan sajnálkozás és lájknyomogatás, mint a szemérmetlen, de valós és hathatós tett? Ki is a rosszabb ebben a történetben, ha ragaszkodunk a (kép)mutogatáshoz?

Kétségtelen, hogy egy ledér, erotikus női fotó (test)közelibb élmény, mint egy lángoló kontinens, úgymond kézzel foghatóbb, mint a tudat, hogy az adományunk beérkezett, a pénzünk jó helyen van. De nagyon úgy tűnik, hogy azért szívesebben adakozunk, ha kapunk is érte valamit. A szemérmetlen Kaylent érő kritikazáporban ugyanis felmerül a kérdés, mégis hogyan gyűjtött össze ennyi pénzt a lány ilyen rövid idő alatt, miért lehetett olyan hatásos és sikeres az akciója? 

Kaylen terve nélkülünk nem működött volna, sikerének kulcsa mi magunk vagyunk. Arra hatott, amire a leginkább lehet – ránk, az emberekre. Ránk (nyilván főként a férfiakra) pedig ezek szerint így lehet a leghatékonyabban. De nincs ebben semmi rossz, mert hát ember már csak ember, és mégiscsak szívesebben néz meztelen nőket, mint porig égett falvakat, megsemmisült otthonokat, halálra égett állatokat és hamuvá vált erdőket. 

Ausztrália megkapja a pénzt és az élelmiszert, mi meg a pajzán képeket. És hogy hogyan tud Kaylen tükörbe nézni ezek után? Pont úgy, ahogy eddig, tudva, hogy jót tett, plusz most már mi is tudjuk, mit lát.

 

Kincses Edit

Kiemelt képünk forrása az Unsplash.com.

 

Az ausztráliai tűzvész áldozatait többek között az alábbi szervezeteken keresztül lehet támogatni, főként pénzadománnyal és tartós élelmiszerrel:

Vöröskereszt: https://www.redcross.org.au/campaigns/disaster-relief-and-recovery-donate

St. Vincent de Paul Society: https://www.vinnies.org.au/page/Donate/Vinnies_Current_Appeals/

Community Enterprise Foundation: https://www.communityenterprisefoundation.com.au/make-a-donation/bushfire-disaster-appeal/

World Wildlife Fund: https://www.wwf.org.au/get-involved/bushfire-emergency#gs.qc7o6r

NSW Rural Fire Servic: https://www.rfs.nsw.gov.au/volunteer/support-your-local-brigade

CFA: https://www.cfa.vic.gov.au/about/supporting-cfa#donate-cfa

Foodbank: https://www.foodbank.org.au/support-us/make-a-donation/donate-funds/?state=au

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre