Karácsony Gergely visszakozik, elnézést kér

„A magam részéről azt viszont támogatom, hogy a főváros olyan prevenciós programokat vigyen, amelyek a nem kívánt terhességek megszakításához vezetnek” – nyilatkozta az önkormányzati választás éjszakáján a Vasárnap.hu tudósítójának Karácsony Gergely. A megválasztott főpolgármester interjúja jelentős felháborodást váltott ki. 

Kedd reggel Bartos Lídia Lelle a Vasárnapon jelentetett meg nyílt levelet, amelyben a helyzet tisztázására kérte a politikust, de a korrigálás lehetőségét szerkesztőségünk röviddel az interjú megjelenése után már felajánlotta Karácsony Gergelynek.

A nap folyamán megérkezett a válasz, majd a Párbeszéd társelnökének sajtófőnöke is közvetítette számunkra Karácsony visszakozását. Levelében (melyet alább teljes terjedelmében, bármiféle módosítás nélkül teszünk közzé) az új főpolgármester elismerte, hogy nyilatkozata félreérthető volt, és sajnálatának adott hangot. Aláhúzta, hogy a nem kívánt terhességek megelőzését célzó programok indításában szeretne együttműködni. 

Sajtóirodája hasonlóképpen fogalmazott: a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben elnézést kértek azoktól, akiket a vasárnap éjjeli, fáradtan elmondott mondatok megbántottak. Hozzátették: ilyen szándék Karácsony Gergely megszólalásában biztosan nem volt, véleménye szerint a főpolgármesternek nincs törvényi és más jogköre, kompetenciája ebben a kérdésben.

 

Karácsony Gergely szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele:

„Tisztelt Szerkesztőség!

A választási éjszakán több tucat interjút adtam, többek között az Önök
munkatársának is. Végtelenül sajnálom, de ez a nyilakozatom rendkívül
félreérthetőre sikerült. Ezért ezúton szeretném villágossá tenni az
álláspontomat.

Nagyon jelentős problémának látom a nem kívánt terhességek nagy számát
Magyarországon. Budapest főpolgármesterént szívesen közreműködnék olyan
programok indításában, amelyek a nem kívánt terhességek megelőzését
célozzák.

Kérem nyilatkozatom közretételét.

Tisztelettel:
Karácsony Gergely”

 

A Vasárnap.hu szerkesztősége kedden interjút kért Karácsony Gergelytől.

 

Fotó: MTI, Mónus Márton.

Iratkozzon fel hírlevelünkre