Ciklusokon átívelő családpolitika

A gyermekvállalás egy életre szóló döntés, ezért jó, ha megelőzi egyfajta tudatos döntéshozatal, nemcsak a szülők részéről, hanem azok részéről is, akik a családpolitika által képesek befolyásolni a családok mindennapi boldogulását, jólétét és jól-létét, kormányzati szereplőként vagy akár ellenzéki képviselőként. Ezért is nagy szó, hogy hétfőn a Parlament nagy többséggel megszavazta a Családvédelmi Akciótervet.

A családpolitika akkor lehet igazán eredményes, ha stabil, egyúttal komplex, rugalmas és célzott is. A hétfői döntés kapcsán leginkább a stabilitást hangsúlyoznám, azt, hogy végre (majdnem teljes) konszenzus született a családok ügyében. Korábban gyakran előfordult, hogy az ellenzék puszta ellenállásból elutasította a családokat támogató intézkedéseket. Mostanra talán belátták, hogy a gyermekvállalás és nevelés szempontjából a hosszú távú kiszámíthatóság kulcsfontosságú és ezért érdemes támogatni azt a családpolitikát, amely mint egy dúsuló lombkoronájú fa újabb és újabb ágakat növesztve erősödik, ezzel újabb és újabb lehetőségeket biztosítva a magyar családoknak.

Az országgyűlési képviselők döntését a Kopp Mária által alapított, idén 10 éves Népesedési Kerekasztal is üdvözölte, amely 2013-ban a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal közösen elfogadtatott egy ötpárti nyilatkozatot, amelyben az akkori parlamenti pártok frakciói (FIDESZ, KDNP, MSZP, JOBBIK, LMP) aláírták, hogy mind kormányon, mind ellenzékben támogatják a vágyott gyermekek megszületését. Ebben a nyilatkozatban a frakciók vezetői akkor a következőt írták alá: „Vállaljuk, hogy a párt, amit képviselünk, támogatja döntéseiben és kommunikációjában a gyermekvállalást, a családokat és mindenben segíti őket. Mindent megteszünk azért, hogy olyan körülményeket biztosítsunk, hogy a kívánt, tervezett gyermekek világra jöhessenek.”

A 2019. április 1-én a Családvédelmi Akciótervről szóló szavazás során az aláíró pártok most végre tartották magukat a hat évvel ezelőtt tett fogadalmukhoz és a nyilatkozatnak megfelelően az országgyűlési képviselők nagy többsége elfogadta a törvénycsomagot. A Népesedési Kerekasztal megköszönte minden pártnak, amelyik megszavazta a kormány által előterjesztett Családvédelmi Akciótervet, hogy támogatják a gyermekvállalás és így a népesedési helyzet javításának ügyét.
Mit is írhatnék: köszönjük mi is!

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke

Iratkozzon fel hírlevelünkre