A nagymarosi Gabkóé lett a világ legjobb chiliszósza

A nagymarosi Nagy Gábor Ale mango habanero chiliszósza aranyérmes lett a Louisianai The World HotSauce Awardson gyümölcsös chiliszószok kategóriában. Emellett a világverseny összesített fődíját, azaz a világ legjobb chiliszósza díjat is megszerezte. Nagy Gáborral beszélgettünk.

– Nem ez volt az első alkalom, hogy indult ezen a versenyen, számos elismerést zsebelt már be az elmúlt években. Mit tudhatunk az idei győztes szószról?
– Másodszor vettem részt a Louisianai The World HotSauce Awardson. Tavalyi évben a mézes whikey-s BBQ szószom hozott aranyérmet, illetve a klasszikus extraerős Hot pepper chiliszószom szerzett ezüstérmet. Az idei évben olyan szószokat neveztem be, amelyek korábban még nem vettek részt ezen a versenyen. Az Ale mango habanero egy sörös mangós habanero chiliszósz, ami friss gyümölcsös, a komlótól kissé fanyar és visszafogottan csípős szósz, melyet a Zip’s Brewhouse sörkészítő céggel együttműködve hoztam létre. Az édes, savanyú és csípős íz harmóniájára törekszik, így rendkívül sokoldalúan felhasználható húsokhoz, BBQ-hoz, hamburgerbe, szendvicsekhez, tésztákhoz, vagy csak úgy mártogatni.

– Önt mi motiválja abban, hogy részt vegyen ekkora szabású megmérettetésen? 
– Nem ez az egyetlen nívós világverseny, amit világszerte rendeznek chiliszósz témában. Ezekre a versenyekre nevezni kell a termékekkel. Én mindig kihívásból és tapasztalat szerzésből indulok, ami a folyamatos fejlődéshez elengedhetetlen, hiszen világszinten kerülnek termékeim megmérettetésre. Sok esetben, sok száz gyártó, sok száz terméke van terítéken több kategóriában, a világ minden szegletéből, így eredményt elérni igazán megtisztelő.

– Mi alapján pontozzák a szószokat, hiszen a finom mindenkinek mást jelent?
– Az értékelés vakteszten, minták alapján történik, több értékelési szempont alapján. Például íz, illat, állag, használhatóság, összbenyomás stb. Az összesített pontok alapján születik meg az eredmény és sorrend, kategóriánként. Az Ale mango habanero szószom abszolút győztesként, az összes kategória legmagasabb pontszámát érte el, így nyerte el a világ legjobb chiliszósza díját.

– Hogyan készíti a szószokat, csak saját ízlés szerint?
– Szószaim általában egy koncepció alapján születnek meg, saját ízlésem szerint, amin ha szükséges, azt képes vagyok akár az évek során is finomítani, tökéletesíteni a tapasztalatok alapján. A saját elégedettségem mellett legfontosabb természetesen a vásárlók visszajelzése, de a versenyek is jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy visszacsatolást kapjak arra, hogy jó irányba haladok.

Nagy Gábor korábbi versenyeken elért eredményei:

2016 Hunhot Év Magyar chiliszósza – Hot pepper szósz – piros,
2017 Hot Pepper Awards USA – 2x Aranyérem – Jalapeno Tequila
2018 Hunhot Év Magyar chiliszósza – hot pepper szósz – sárga
2018 The World Hot Sauce Awards USA – Aranyérem – BBQ with Whiskey&Honey
2018 The World Hot Sauce Awards USA – Ezüstérem – Hot pepper szósz – piros
2018 Flave Awards USA – Aranyérem – BBQ with Whiskey&Honey
2019 Scovie Awards USA – Bronz – Hot pepper szósz – piros
2019 The World Hot Sauce Awards USA – Aranyérem – Ale mango habanero
2019 The World Hot Sauce Awards USA – best hot sauce in the world – Ale mango habanero

Iratkozzon fel hírlevelünkre